– Ska jag vara riktigt ärlig så måste jag medge att jag var rädd. Jag var orolig för en backlash. Att folk skulle bli mer homofobiska eftersom det var skrikiga transor som stod på ett flak, berättar Kim Rosenbäck, ledamot i styrelsen för RFSL Malmö.
Tidningen Arbetet hade redovisat en liten annons om evenemanget, men Kim Rosenbäck tvivlar på att särskilt många Malmöbor visste vad det rörde sig om. Själv stod han på trottoaren vid Drottninggatan när lastbilen körde förbi.
– Jag tror att många kanske trodde att det var en möhippa.
Försökte smälta in
Det dröjde några år innan Kim själv vågade delta. Och första gången han var med ville han gärna gå där det var mycket folk så att han skulle smälta in i gruppen.
– De första riktiga paraderna utgick från Monbijougatan och bestod av några flak och ett hundratal gående i en parad. Man tog vägen upp över Möllevångstorget och gick sedan ner mot Gustav Adolfs torg och sedan tillbaka upp mot Folkets Park, minns Kim Rosenbäck.
Trots att paraderna var en uppvisning i öppenhet, glädje och kärlek blev effekten lite grand som Kim befarat. Före och efter en parad fick medlemmarna i RFSL Malmö höra att de minsann inte skulle tro att de var något. Hatbrotten har varit många. Det starkaste minnet Kim har från en regnbågsfestival är från ett hatbrott.
– Det var 2013. Vi hade precis varit på Tangopalatset där Regnbågsteatern hade haft en show. Jag satt i en taxi och plötsligt ser jag hur en vän blir sparkad och nedslagen av en okänd man.
Snappt polissingripande
Kim och hans sällskap kastade sig ur taxin och rusade mot vännen. Den våldsamme mannen försökte fly genom att hota folk med en avslagen flaska och rusade sedan in i en trappuppgång.
– Polisen var där snabbt och grep honom. De gjorde ett jättebra jobb. Tyvärr har han inte dömts eftersom han hela tiden håller sig undan från rättegången.
Efter händelsen har Kim blivit vaksam. Han vill gärna ha uppsikt bakom sig när han är ute på gatan och tar helst taxi hem efter en utekväll.
Det positiva med Regnbågsfestivalen vinner ändå i det långa loppet över de mörka krafterna. Festivalen har ett brett föreläsningsprogram om HBTQ-frågor och allt fler heterosexuella deltar i paraden för att visa sitt stöd. Under valåret förra året deltog nästan alla politiska partier, förutom Sverigedemokraterna.
– Det är så typiskt när det är valår. I vanliga fall är det inte så många partier som bryr sig om HBTQ-frågor. Nu när det är Stockholm Pride kommer inte Stefan Lövén. Mitt i valkampanjen förra året hade däremot alla tid att vara med. Det är på gränsen till hyckleri.
”Pink washing”
Inom de egna leden i RFSL har det kommit en del kritik från de som menar att det tenderar att bli lite ”Pink washing” över Pridefestivalerna. Att företag och organisationer som vill synas i sammanhanget utan att de egentligen delar RFSL:s värderingar.
Det försöker RFSL undvika. I år har man exempelvis som krav att hela personalen på värdhotellet Scandic Triangeln ska genomgå utbildning i HBTQ-frågor. Skulle någon medvetet utebli blir det löneavdrag.
– Det är jättebra. Det var faktiskt hotellets eget önskemål och deras eget krav att alla i personalen skulle utbildas. Vi samarbetar inte alls med företag som inte delar våra värderingar. Man ska inte kunna klä oss i våra färger och ändå vara homofobisk.