17 250 kronor. Så stor del av hyran från en så kallad standardlägenhet går till rent överskott inom Uppsalahem varje år. Det gör bolaget till det tredje mest vinstgenererande i Sverige, enligt en undersökning som Hem och hyra har låtit företaget Stella Borealis göra. Vinstuttaget ökade dessutom ordentligt jämfört med år 2014, då bolaget tog ut 14 485 kronor per lägenhet och år.
För en standardlägenhet på 75 kvadrat betalar hyresgästerna varje månad mer än 1 400 kronor i vinst.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
”Allt återinvesteras i företaget”
Stefan Sandberg, vd på Uppsalahem tycker att vinstuttaget är försvarbart.
– Den här diskussionen dyker upp med jämna mellanrum. Visst har jag förståelse för att människor tycker att 200 miljoner kronor i vinst är mycket pengar, men allt återinvesteras i företaget.
Stefan Sandberg säger att vinsten behövs för att Uppsalahem ska slippa låna pengar till exempelvis nybyggen och renoveringar.
– Utan vinsten hade hyran på nya bostäder blivit ännu högre. Det är också viktigt att vi själva kan finansiera åtminstone ungefär hälften av de nybyggen som vi nu gör. Visserligen lånar vi i dag till väldigt låga räntor, men om räntorna bara går upp en procent så kostar det oss cirka 70 miljoner.
”Höga siffror”
Jens Nilsson är ordförande i Hyresgästföreningen i Uppsala. Han menar att det viktiga är vad som händer med pengarna som går till vinst.
– Återinvesteras pengarna i företaget så kan de användas för att se till att hyran inte går upp så mycket vid renoveringar och nyproduktion. Så det viktiga är att pengarna används på rätt sätt, säger Jens Nilsson.
– Samtidigt är det här höga siffror och det är något som vi får ta med oss när vi går in i hyresförhandlingar framöver.
Men det finns ju också en kritik om att det är svårt för personer med låga inkomster att etablera sig på bostadsmarknaden. Borde ett allmännyttigt bostadsbolag inte ta hänsyn till det också?
– Självklart är det bra att ha lägre hyror från början, och det borde också påverka hyresnivåerna vid förhandlingar.
Affärsmässiga principer
KTH-forskaren Hans Lind, som är specialiserad på fastighetsekonomi, är dock skeptisk till argumenten.
– Pratar vi om investeringar i nyproduktion ska ju företagen vara affärsmässiga vilket innebär att projektet ska täcka sina egna kostnader. Företagen kan låna till investeringen och sedan betala ränta och amortera med den höga hyra som man tar ut i nyproduktionen, säger Hans Lind, som påpekar att renoveringar ofta redan finansieras av hyreshöjningar och drifts- och underhållskostnader.
– Min gissning är att de vill höja hyrorna lite för att bygga upp reserver och för att det finns en efterfrågan som gör att de kan ta ut högre hyror. Jag tror också att de tänker att hyrorna i det befintliga äldre beståndet är så låga att hyresgästerna där redan är gynnade.