Många har reagerat på en rapport som föreslår nedläggning av småskolorna i Ramsberg, Rockhammar och Guldsmedshyttan. Om skolorna läggs ner kommer det att innebära att cirka 160 elever måste byta skola. "Jag uttalar mig inte innan jag ser det på bordet", säger kommunalrådet och kommunstyrelsens ordförande Anders Ceder (S).
Förra veckan skrev ETC Bergslagen om ett förslag om att lägga ner skolorna i Ramsberg, Rockhammar och Guldsmedshyttan. Rapporten beställdes av kommunstyrelsen som var enig om att kommunen har för mycket lokaler i förhållande till befolkning.
Det är en teknisk ekonomisk utredning som handlar om att anpassa kommunens kostym till 23 000 invånare, säger Anders Ceder (S).
Målet är att spara fem miljoner kronor per år 2015 och 2016. I utredningen föreslås även omfattande förändringar av outnyttjade lokaler på Lindeskolan. Sedan i november förra året finns även ett beslut om att bygga en ny högstadieskola som ska stå klar i Lindesberg 2016. Utredningen föreslår också att årskurs 7-9 på Storåskolan flyttas till den nya högstadieskolan.
Svårt beslut
Både Anders Ceder och oppositionsrådet Jonas Kleber (C) håller med om att det blir ett svårt beslut huruvida småskolorna ska läggas ner eller ej. I dagsläget har de tre skolorna totalt 162 elever.
– Vi har inte diskuterat förslagen än. Det viktigaste just nu är att utredningen är gjord, säger Anders Ceder.
En av utgångspunkterna i utredningen är att barnens sociala, demokratiska och emotionella utveckling begränsas av för små grupper.
– Ju mindre skolan blir, desto mer problem blir det. Problem med behöriga lärare är ytterligare ett problem, säger Anders Ceder.
Sedan den 1 juni 2011 måste lärare ha behörighet i samtliga undevisningsämnen, något som kan försvåra för små skolor med få lärare.
– Det viktigaste är målupfyllelsen. Men småskolor måste också få kosta lite mer. Vi har aldrig sett måluppfyllelsen i småskolorna som ett problem som inte skulle gå att lösa, säger Jonas Kleber.
Både Anders Ceder och Jonas Kleber tror att frågan kommer att diskuteras flitigt innan valet i höst. Att byskolorna skulle finnas kvar så länge elever och föräldrar önskar var tidigare en del av Centerpartiets valprogram. Nu omarbetas den punkten.
– Jag vill ha kvar byskolorna. Men finns det inga elever så kan vi inte ha någon skola, säger Jonas Kleber.
Vill ha fler jobb
Även Socialdemokraterna säger sig värna om landsbygden genom att driva en politik för fler jobb på landsbygden. Frågan är dock hur fler jobb ska skapas samtidigt som småskolor läggs ner.
– Det är inte enkelt att få ihop den ekvationen. Utredningen handlar inte främst om nedläggning av skolorna utan om lokalutnyttjandet i kommunen. Nu har vi ett gediget underlag, säger Anders Ceder.