– Det var spännande, man byggde ju upp något alldeles nytt och jag var så vetgirig, säger hon och berättar om tacksamheten för att hon fick åka.
Planerade ett och ett halvt års vistelse blev istället tre och under 1936 fick den unga svenskan börja åka på turistresor från Sovjet till Tyskland, Österrike, Belgien och Frankrike. Fast i väskorna hon bar med sig fanns sovjetiska dokument gömda. Hon såg dem aldrig själv och var inte rädd trots att hon vid tre tillfällen agerade kurir i nazityskland.
– Göring hade ju en svensk fru, och jag var svensk, blond och hade lärt mig tyska i Moskva. En dag var jag på ett bibliotek i Tyskland när en SA-man kom fram och undrade vad jag sökte, minns Greta.
Mannen från nazistiska Sturmabteilung, organisationen bakom SS, bjöd ut Greta och den unga vänsterkvinnan tackade ja. Hon tyckte att det var spännande och hoppades kunna få reda på något riktigt intressant.
– När han lämnade mig vid hotellet efteråt frågade han om jag ville gifta mig med honom så att vi kunde få ariska barn. Jag sa att "det vill du nog inte för min mormor har samisk släkt". Då ryggade han tillbaka, sa "Förlåt, jag förhastade mig" och "Heil Hitler" och sedan gick han iväg, berättar Greta med avsmak.
Åter hemma i Göteborg träffade Greta Bengt som just kommit hem från Spanien där han stridit mot Franco. De båda unga kommunisterna föreläste tillsammans och började umgås privat. Sin sista resa med material till motståndsrörelsen i Tyskland gjorde Greta 1939, bara dagar innan Tyskland anföll Polen. I januari blev Bengt inkallad och paret gifte sig på en lunchrast. De höll sedan ihop tills Bengt gick bort 1992.
Nuvarande Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt var ofta gäst hemma hos Segersons och har summerat en lång rad intervjuer med paret i boken, "Moskva, Masthugget Madrid – Berättelsen om Bengt och Greta". I den minns Greta hur det kändes då freden till slut kom och människor sprang ut på gatan. "Folk kramade och pussade varandra, det var rent sydländskt. Det tutades, båtarna i hamnen lät sirenerna ljuda. I alla tidningar jublade man över freden. Fascismen var slagen och aldrig skulle den uppstå igen".
Greta har rest över hela världen, var ofta i Sovjet och besökte vänner i DDR. Efterhans började hon inse att det idealistiska samhällsbygge hon trott så på i Sovjetunionens pågått parallellt med övergrepp och att det fanns bättre former för socialismen. Att Sovjet glömde människan. På 70-talet var de yngre partikamraterna i Göteborg snarare socialister än kommunister, men när bokstaven K slutligen försvann ur partibeteckningen VP(K) tänkte Greta först att det mest var taktiskt.
Hur ser du på uppfattningen av kommunismen idag?
– Det som genomförs i Kina och Nordkorea, det är en egendomlig kommunism, de bygger ju ingen socialism. Även om de använder en variation av ordet kommunism så genomför de kapitalism och fattigdomen blir ju inte mindre, säger Greta som skulle vilja fråga Putin vad det är han faktiskt vill.
Greta ser i dag dåligt, men medverkar ändå i en bokcirkel, hon har lett otaliga cirklar i socialistisk grundkunskap genom åren och hon brinner för rättvisa åt dem som har det sämst.
Hennes politiska engagemang provocerar också. Parets egna akt hos Säpo sträcker sig ända bak tills när Greta var 16 år, men då maken Bengt dog medverkade Säpo istället på grund av att begravningen hotats. Strax efteråt började okända personer att trakassera Greta.
– De började skicka kort, de har stått här utanför, de har skrivit på dörren och ringt. De hotar mig inte till livet, men de försöker chikanera mig. De har kallat mig kommunisthora bland annat. Fyra-fem gånger under förra året ringde det sent på kvällen och någon säger saker på låtsasspråk, sedan lägger de på. Säpo vet inte vad det är för några. Jag blir inte rädd, men det är obehagligt. Jag tycker att de kunde låta mig vara ifred, säger Greta som inte gärna går på kvällsmöten längre.
– På vulgärt språk tycker jag att de är idioter, säger hon.
De senaste åren har Greta kanske främst blivit känd för sina framträdanden där hon rappar Lasse Dahlquist, eller Jollybobbar som hon kallar det. Men det politiska engagemanget är fortfarande starkt och 2014 fick hon Göteborgs stads förtjänsttecken för sin antifascistiska gärning.
– Fascismen är farlig och att Sverigedemokraterna vinner sådant gehör, säger Greta.
Hon vill se "trojkan" S, V och MP samarbeta i vissa frågor och samtidigt föra fram sin respektive politik.
– Och de borde inte isolera Sverigedemokraterna utan avslöja deras meningar och frågor. Man kan säga en sak och mena en annan. De andra partierna har isolerat Sverigedemokraterna och det gör att folk tycker att de har behandlat dem oförskämt. Man bekämpar inte fascism genom att inte prata med dem utan man måste avslöja dem. Och när det är kris som nu så har de det lätt, säger Greta.
Genom åren har hon skaffat sig nära vänner från fler olika länder och Greta är kritisk till de tongångar som förs fram i dagens Sverige.
– De skyller nästan allt krisartat på invandrare. Det tycker jag inte om. För självklart är det svårt för ett land om det måste komma många på en gång, men jag anser absolut att man måste ställa upp.