Jag är 15 år och har klyschiga tonårsdrömmar om att ta mig härifrån.
Några år senare har jag lyckats. Jag sitter med ett gäng amerikaner på en strand på andra sidan jorden, under en glittrande natthimmel, i varm sammetsluft med Stilla havet några meter bort. Pratar om platsen jag kommer ifrån. Försöker matcha deras amerikanska självgodhet. Surfa i Kalifornien, åka skidor i Klippiga bergen, ha Central Park som vardagsrum.
Ingenting är det mot min plats. Platsen är nu lena, rosa klippor. Den är gulliga trähus från sent 1800-tal. Den är det klaraste hav med den perfekta salthalten. Den är nötta bryggor och röda sjöbodar. Den är gröna ängar kantade av stengärdsgårdar och gamla ekar. Kanske pratar jag till och med om allemansrätten. Antagligen gör jag det.
Hade CNN redan då kommit med sin lista över världens vackraste vildmarksområden – ja, det kom en sådan lista för några år sedan där Bohuskusten finns med som en av tio platser – hade jag garanterat visat den listan för att liksom bevisa det unika med min plats. ”Titta! Bohuslän ÄR unikt! Jag kommer därifrån!”.
När avståndet är 10 000 mil har jag blivit någon slags ambassadör.
Utan att jag märker det fortsätter det sådär. Jag är utflyttad men kan inte skaka det av mig. Vi råkar köpa en liten segelbåt för att återigen upptäcka de idylliska små hamnarna och de kala öarna som mina barnfötter redan har upptäckt. När båten byts ut mot ett litet fritidshus ligger den så klart mitt i det bohuslänska, på ett ännu smalare näs än det jag försökte komma bort ifrån. Varje sommar planerar vi Sverigeresor vi ska göra, men mestadels råkar vi bli kvar. ”Det är ju ändå nu Bohuslän är som bäst” och ”Öland kan vi ju ta nästa sommar”, ursäktar vi oss med.
Det kanske är lika bra att förlika sig. Att erkänna. Att gå all in – ambassadera för fullt. Bohuslän är på många sätt fantastiskt. Åk inte till en strand på andra sidan jorden. Åk hit.
1. Pilane skulpturpark – Nordvästra Tjörn
Mitt i den grönskande fårhagen, bland bergsknallar och blomsterängar, med utsikt över Västerhavet, ligger Pilane skulpturpark. Platsen är egentligen ett gammalt gravfält med gravar från järnåldern, men numer är den sannolikt mer känd för sina skulpturer. Sedan 2007 har Tjörnbon Peter Lennby varje sommar arrangerat en skulpturutställning här med konstnärer från hela världen. Ofta tycks devisen vara ju större desto bättre. Större i fysisk form, alltså. Som spanjoren Jaume Plensas 14 meter höga skulptur Anna – det blundande ansiktet som har blivit ett permanent inslag. När Pilane öppnar för säsongen i maj kommer hon att ha fått sällskap av ett gäng nya verk.
2. Musik på Slussens pensionat – Orust
Törstar du efter musik och kultur? Det går förstås att skaka av sig saltet från havet och kravla upp på till exempel Smögenbryggan, eller något av uteställena i Fjällbacka eller Grebbestad. Men prioriterar du en musikalisk upplevelse framför fest är Slussens pensionat att föredra. Pensionatet ligger vackert alldeles vid strandkanten på insidan av Orust. På den lilla scenen i pensionatets matsal avlöser artisterna varandra sommartid. Förr var stammisarna namn som Björn Afzelius, Totta Näslund och Sonya Hedenbratt. Nu bokar pensionatet artister som Daniel Norgren, Amason, Joel Alme, Frida Hyvönen, Mikael Wiehe och Anna Ternheim.
3. Fiskeläget Gullholmen – Orust
Det hörs ju redan på namnet – Gullholmen är nästan för gulligt. Men det är ändå något ytterst genuint över ön, på ett annat sätt än grannön Käringön som kanske har blivit lite för populär bland ägare till exklusiva båtar med smak för god restaurangmat. Gullholmen är ett pittoreskt gammalt fiskeläge, med trähusen tätt tillsammans, lite som att de kurat ihop sig för att ta skydd från havsstormarna. Små enkla fiskarstugor blandas med pampiga kaptensvillor. Strosa runt i hamnen, gå över den lilla bron till ön som utgör ena delen av Gullholmen (här står husen så tätt att de nästan ramlar ner i havet), ta en längre promenad över till Härmanö som är mer natur och mindre hus. Avsluta med ett bad på Gullholmens västsida, samtidigt som solen går ner bakom horisonten. Övernattningsmöjligheter finns på ön – och dessutom går det reguljärfärja från Tuvesvik på Orust.
4. Bad från Stångehuvud – Lysekil
De få dagar då temperaturen letar sig upp över 25 grader, och västvinden har en paus, finns det knappt något bättre ställe att vara på. De runda, lena klipporna är både dramatiska och inbjudande. Som gjorda för att bada ifrån och soltorka på. Här finns dessutom Sveriges finaste dykvatten (ja det sägs så, det är förmodligen sant). Den som gillar att snorkla och helst vill ha en badstege, gör det bäst från området som kallas Kramkistan. Hit leds du via en blåmarkerad stig, som fortsätter runt hela området. Men naturreservatet längst ute på Lysekils spets är värt ett besök oavsett väder. När havet fräser och som i ilska slår upp över klipporna så att det vita skummet yr, är känslan en helt annan än en stilla sommardag.
5. Fyrön Hållö – Sotenäs
Universums mittpunkt. Så kallar Soundtrack of our lives-profilen Ebbot Lundberg Hållö i en intervju. Det kanske är att ta i, men många kan nog känna igen sig hans beskrivning av ön: ”Den ser ut som en tavla av Salvador Dali, som om själva berggrunden smultit. Det är ett mycket speciellt ställe. Mycket speciellt.” Den lilla fyrön utanför Smögen och Kungshamn har till och med fungerat som en musikalisk plattform för bandet berättar han. Det visar sig till exempel genom låten Theme from Hållö på Soundtrack of our lives första skiva. Vill du uppleva de flacka, mjuka klipphällarna som liksom rinner ner mot havsytan, jättegrytor, korallbassänger och kristallklart vatten – och samtidigt förstå vad som kanske är det så kallade västkustsoundets vagga – åk hit! Sommartid går båtar varje timme från Smögen och Kungshamn.
6. Genuina Kornöarna - Lysekil
Förlåt, Kornöarna är på sätt och vis ett dåligt tips. För hit går ingen reguljär båttrafik längre. Men har du lite paddelerfarenhet kan du hyra kajak i Lysekil och ta dig till Kornöarna på det kanske mest tillfredställande sätt av alla. Kornöarna är två – Lilla och Stora (båda två är dock ganska små). På Lilla Kornö finns knappt 40 hus, och på Stora drygt 50 hus. Båda öar är påfallande okommersiella för att ligga mitt i Bohuslän. På Stora Kornö driver Friluftsfrämjandet en kiosk under högsäsong, annars finns här bara husen, hamnarna, båtarna och naturen. Här tillåts inga nybyggen, och de ursprungliga sjöbodarna är kulturminnesförklarade. Kanske är det därför ett besök på Kornöarna känns lite som en tidsresa. Här är allt som det alltid har varit – förutom att bofasta fiskare och skeppsbyggare bytts ut mot säsongsboende.
7. Cykeltur på Koster – Strömstad
Nordligaste Bohuslän, alldeles innan Sverige blir Norge. Här samsas klipporna med tallskog och gröna ängar. Kanske är naturen mer varierad här än någon annanstans i Bohuslän? Kosteröarna kan hur som helst skryta med att vara en del av Sveriges enda marina nationalpark. Kosterhavets nationalpark invigdes 2009, och här finns 1 200 arter på land och under ytan. Men du behöver inte vara intresserad av unika arter för att gilla Koster. Hyr en cykel i hamnen direkt när du klivit av färjan från Strömstad, cykla bland hus och grönska på Sydkosters bilfria grusvägar och ät ekologisk finlunch på Kosters Trädgårdar. Fortsätt på nordön där naturen är kargare. Hitta en egen klippa att bada ifrån, slå sedan upp ditt tält på öarnas enda campingplats för tält, som ligger alldeles vid havet på Nordkosters nordöstra sida.
8. Stormiga Tjurpannan - Grebbestad
Det finns ett ställe som kan slå Stångehuvud när stormen viner – Tjurpannans naturreservat. Här utanför öppnar sig havet, det finns ingen ytterskärgård som skyddar. Det är ett av bohuskustens mest exponerade fastlandspartier. Havet kan samla kraft ända från de brittiska öarna om det så vill, för att sedan stånga sig mot Tjurpannans. Onekligen mäktigt är det i alla fall. Och något behöver man ju göra när stormen tar i – det sker ändå ganska ofta. Skulle det istället vara vindstilla finns här förstås mängder av fina klippor att bada ifrån också.
9. Paddlling i Taubeland – Orust
För en äldre genration är kanske Evert Taube snarare än Ebbot Lundberg Bohusläns populärkulturella ambassadör. Och när Evert bestämmer är Bohusläns mest magiska plats antagligen Malö, Flatön och Ängö som han besjunger i visor som Maj på Malö, Inbjudan till Bohuslän och Vals på Ängö. Han beskriver druvblå berg, ljusgröna ekar, blommande fruktträd och frodiga ängar. Öarna (som hänger ihop) mellan Orust och Skaftö är just så, grönare och lummigare än öarna längre ut i skärgården. Här är havet också ofta lugnare, och därför utmärkt som paddelvatten. Hyr kajak av till exempel Flatö Kajakcener eller Ängö kajak och upptäck öarna från havet. Passar även den som är nybörjare.
10. Ramsvikslandets Bordet – Hunnebostrand
På senare år har allt fler insett att mat kan vara mer än mat. Mat kan vara ett sätt att locka turister, inte minst. I Bohuslän arrangeras såväl hummer-, som kräft-, mussel- och ostronsafaris från flera olika platser. Ingen annanstans är ju skaldjuren lika goda som här! På Ramsvik, ett stort klippområde strax väster om Hunnebostrand, har ännu ett koncept skapats – Bordet. Här lagar du mat av ”naturens egna råvaror” tillsammans med dina bordskamrater, som sedan äts vid ett bord placerat mitt ute på berget. När du ändå är här, passa på att hoppa på vandringsleden Kuststigen som gör en avstickare ut på Ramsvikslandet.