Rädda barnen menar själva att rapporten inte är heltäckande då flera kommuner menar att det är svårt att uppskatta antalet barn i hemlöshet och mörkertalet antagligen stort.
– Det finns generellt inga tillförlitliga siffror, varken nationellt eller kommunalt, så det är svårt att slå fast om Göteborg är extra utsatt. Kommunerna kartlägger hemlösheten på olika sätt. Vissa gör inga egna kartläggningar. Göteborg gör däremot bra kartläggningar och rapporterar om det, säger Tony Haddou som är tillförordnad biträdande regionchef på Rädda barnen i region väst.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Få vill hyra ut till barnfamiljer
Rädda barnen, som pratat med barn och föräldrar som lever i hemlöshet, vittnar i sin rapport om att barn tvingas bo på hotell eller campingar. Många familjer har tvingats flytta upp till åtta gånger per år.
– På det förra stället bodde vi två månader. Där vi är nu har vi bott i fyra månader. Det är sista månaden som vi får bo där, för hyresvärden som är pensionär vill inte ha barn omkring sig. Det har blivit nästan omöjligt att hitta någonstans att bo. Så fort du loggar in på Blocket så ser du att det står ”Inga barn”. Varje gång jag flyttar får jag ringa minst tio personer. De frågar ”Hur ser din familjesituation ut? Har du barn? Då kan du tyvärr inte bo här. Hejdå!”. Det är dom som bara bryr sig om pengar och hyr ut svart som accepterar oss, vittnar Pauline, ensamstående mamma med ett barn, i rapporten.
Tony Haddou menar att Bostadsbristen är en av anledningarna till att hemlösheten bland barn ökar.
– Barns hemlöshet ökar i takt med bostadsbristen. Det är en omfattande utmaning för Göteborg.
Bor i osäkra lägenheter
Han menar att Göteborg har ett bra grundarbete med att försöka få fram långsiktiga lösningar till barn i svår bostadssituation. Men de lägenheter som barnen blir placerad i lever inte alltid upp till den standard som behövs.
– Många barn sätts i slitna lägenheter. Det är osäkra lägenheter med trasiga eluttag, skadedjur och vägglöss. Det är inte okej för fem öre att det händer. Man måste se över bostäderna dit man skickar barn.
Rädda barnen anser att staten bär ansvar för att komma till rätta med situationen.
– Staten måste ta ett större ansvar för att garantera bostadsförsörjningen och stöd till utsatta barnfamiljer. Staten måste också förtydliga hur rätten för barn till skälig levnadsstandard ska tolkas till den kommunala ansvaret för bostadsförsörjning.
Mer noggrann rapportering
Marina Johansson är kommunalråd med ansvar för sociala frågor. Hon tycker det är viktigt att framhålla att även om Göteborg står ut med antalet barn i hemlöshet så beror det till stor del på att Göteborg har en noggrannare rapportering än andra kommuner i Sverige
– Det är en väldig skillnad om man bor i ett långsiktigt boende, då man har en stadig tillvaro och bor i en vanlig lägenhet, eller en tillfällig lösning. Merparten av barnen hos oss bor i långsiktiga lösningar. Man måste vara noga med statistiken, vi har rapporterat allt det här och hamnar då i ett dåligt läge.
– Jag menar dock inte att det är bra i Göteborg. Det är fruktansvärt att barnfamiljer inte har bostad.
Satsning på nya lägenheter
Hon framhåller att Socialtjänsten vet vilka barnen i fråga är och att det är en prioriterad politisk fråga.
– Socialtjänsten har väldigt god kännedom om vilka familjer och barn det handlar om och deras situation. Vi jobbar väldigt hårt med de här frågorna i Göteborg.
Marina Johansson framhåller att bostadsbolaget Framtiden har en stor satsning på att leverera nya bostäder.
– 300 lägenheter har levererats från Framtiden, vilket innebär att 600 barn har fått ett förstahandskontrakt. De ska också leverera 200 ytterligare lägenheter, vilket är unikt i Sverige.
Kommunen har också lagt fokus på att stoppa vräkningar, vilket gett resultat.
– Vi vill eliminera vräkningarna. Det återstår en del att göra men vi är på rätt väg.