– Vi trodde att vi var överens om att få ordning och reda i branschen. Vi har stått och krokat arm och pratat gemensamt länge nu om att branschen måste ta sitt ansvar. Då kan man inte villkora det med att minska vårt inflytande, vilket är deras motkrav för att gå oss till mötes, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.
För att diskutera frågorna kräver arbetsgivaren enligt Byggnads att frågan om lönesystemet, som varit en stridsfråga tidigare, läggs på bordet. Byggnads vill behålla dagens ackordslöner och arbetsgivaren vill ta bort dem.
Arbetsgivarorganisationen Byggföretagen menar dock att de mött Byggnads både när det gäller processen när en underleverantör krånglar och de regionala skyddsombudens tillträde till arbetsplatser.
– Vi har lämnat tydliga förslag i alla de frågor som Byggnads velat lyfta. Både när det gäller ordning och reda och arbetsmiljö, säger förhandlingschefen Mats Åkerlind till tidningen Arbetet.
Vad är problemet, enligt Byggnads?
– De har inte gått oss till mötes, utan har villkorat allting. Det som de borde ha sett till att fixa för längesedan, säger Johan Lindholm.
Tidigare under avtalsrörelsen har både Handels och Hotell- och restaurangfacket varslat om strejk. I bägge fallen kom parterna överens och varslen blåses av innan de trätt i kraft.
Johan Lindholm säger att Byggnads omöjligt kan backa från sina krav.
– Det är en överlevnadsfråga för branschen. Om vi inte går från ord till handling, då kommer det att bli jobbigt för alla seriösa företag som måste konkurrera med företag som inte sköter sig. Det innebär många personliga tragedier.
Två av Byggnads krav handlar om jämställdhet – att det ska finnas omklädningsrum för båda könen och att gravida ska kunna vara hemma om fostret riskerar att skadas.
Hur kommer det sig att branschen ligger så långt efter med jämställdheten?
– Det är en fråga du borde ställa till arbetsgivaren. Det är en självklarhet att du som kvinna ska kunna duscha och och byta om under samma förutsättningar som killarna. Och att kunna vara hemma i samband med graviditet om läkare bedömer att det är fara för fostret. Det där har vi drivit på länge nu, men det återstår att se hur det blir, säger Johan Lindholm.