1. Frisk och trevlig vinäger. Ta 1 blomklase till 5 dl vinäger. Använd gärna vinägern som grund i marinad till tomatsallad. Vi har ofta äppelcidervinäger som bas, men vitvinsvinäger funkar också. Börja med att rensa växterna. Skölj, låt vattnet rinna av och lägg på kökshandduk eller hushållspapper. Lägg växterna i en glasburk eller flaska med lock och häll på vinäger så att den täcker. Låt stå 1–3 veckor. Smaka av med jämna mellanrum. Sila vinägern när du är nöjd med smaken, och förvara mörkt och svalt i glasflaskor med tättslutande lock. Vill du ha en fylligare och rundare smak på vinägern kan du röra ner lite honung.
2. Fläderblomsolja. Här använder vi färska fläderblommor. Ta 2 blomklasar till 1 liter olja. God att använda i majonnäs och servera till fisk. En bra metod är att låta växtdelarna dra i kall olja och sedan sila. En annan metod går ut på att mixa olja med växtdelar. Vill du göra en riktigt klorofyllrik olja använder du varm olja. Värm då oljan till 60–70 grader i en kastrull och häll sedan den varma oljan i en mixerkanna. Därefter tillsätter du färsk fläder och mixar ordentligt 3–5 minuter.
3. Flädergranité. En fräsch granité som passar att toppa med solvarma hallon eller att lägga i glas och fylla upp med mousserande vin. Använd 2 dl plockade fläderblommor, 1 dl strösocker och 3 dl vatten. Koka ihop socker och vatten, se till så att sockret löses upp. Låt svalna. Rensa och skölj fläderblommor. Mixa fläder och sockerblandning med en stavmixer. Frys in minst 4 timmar. Strax före servering skrapar du den frysta blandningen med en gaffel.
4. Änglamat med fläderkokt äpple. 4–6 portioner: 2 dl flädersaft, 3 äpplen, urkärnade och i bitar, 2 msk smör, 4 msk socker (gör tex gransocker), 2 skivor några dagar gammalt surdegsbröd (rivet), 2 dl vispgrädde, 1 dl tjock yoghurt eller creme fraiche. Häll flädersaften i en liten gryta och lägg i äpplena. Koka ett par minuter och låt svalna. Smält smöret i en stekpanna, tillsätt sockret och smält till en ljus karamell. Tillsätt brödet och rör om. Stek tills allt bröd har sugit upp karamellen. Lägg det karamelliserade brödet på bakplåtspapper, bred ut och låt svalna. Vispa grädden tills den tjocknar. Tillsätt yoghurten och vispa till önskad konsistens. Fördela äppelbitarna i portionsglas och fortsätt med yoghurt och bröd.
Tänk på att!
• All fläder kan användas och kokas saft på och förädlas på andra sätt, men äkta fläder är att föredra eftersom den ger bäst smak.
• Kom ihåg att fläderbär är svagt giftiga om de äts råa.
• Flädersäsongen är uppdelad på knoppar, blommor och bär och allt går att förädla på olika sätt.