Verket, som kallas Eternal Employment, går ut att på en levande människa anställs på livstid och arbetar på Korsvägens station. Personen får göra lite vad som helst. För Korsvägens och Hagas stationer finns en budget på 6,5 miljoner vardera till konstverk.
”I enlighet med Eternal Employment:s koncept tilldelas en person en anställning på Korsvägens station som inte innebär några plikter eller ansvarstaganden mer än att arbetet ska utföras på Korsvägen. Vad än arbetstagaren väljer att göra formar arbetets innehåll. Anställningskontraktet är en tillsvidareanställning på heltid”, står det i Statens Konstråds beskrivning av det vinnande verket.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det är en evig anställning som erbjuds men man har rätt att säga upp sig, man skriver inte på ett åtagande man sen inte kan kliva ur, säger Magdalena Malm, direktör på Statens Konstråd.
Detaljerna ska man jobba vidare med, i dag finns ett koncept men detaljer om anställningsvillkor, krav på personen och liknande ska komma i ett senare skede. Personen ska vara på plats när stationen öppnar 2026.
På stationen installeras också en stämpelklocka och fabrikslampor som ska lysa när den anställda personen arbetar. Om personen som är anställd avslutar sin anställning i förtid så ska en ny person anställas.
– Verket har både och. Den är ett immateriellt koncept men också en gestaltning på stationen. Vad personen sedan gör som blir anställd, det vet vi inte, men alla tankar som skapas redan nu är ju en del av verket, säger Magdalena Malm.
Bakom konstverket står duon Simon Goldin och Jakob Senneby. På Haga Station blir det ett något mer konventionellt verk, ett stort pytonormskelett som följer längs hela stationen.