”Jag hoppade av gymnasiet för att bli Fröken Snusk”
Bild: Montage. Daniel Larsson
Dagens ETC
Med låtar som ”Rid mig som en dalahäst” har Fröken Snusk nått miljonpublik bland allt ifrån raggare till Stureplansfestare och barn. Bakom masken finns en 18-årig tjej som länge drömt om musiken.
Dagens ETC mötte epa-dunkens tonårsstjärna för att prata om grova låttexter, tafsare i publiken och vem som bär ansvar när barnen lyssnar.
Skansen, ett par dagar innan jul. Ett femtiotal barn i mellanstadieåldern får syn på artisten i den rosa balaklavan.
– Kolla det är ju Fröken Snusk!
Två skolklasser rusar fram till artisten som på bara några månader spurtat upp på Spotifys lista över de mest spelade låtarna i Sverige.
– Oj, det blev en armé av barn! konstaterar Fröken Snusk, som verkar road av uppmärksamheten och glatt ställer upp på barnens Tiktok-videos och selfies.
Sedan hoppar hon upp på en dalahäst och poserar. Precis som på omslaget till sin hit ”Rid mig som en dalahäst” som hon gör med kompanjonen Rasmus Gozzi.
– Det var inget märkvärdigt med låten från början. Rasmus skrev den på någon timme, sedan spelade vi in den på fem minuter. Det var bara en rolig grej, inget vi satsade extra på, berättar hon.
Men i höstas hände något. Låten började spridas på Tiktok.
– Då exploderade det, säger Fröken Snusk.
Shots ur en blomkruka
”Smufhits på anabola dunkerier” och ”småkåt Crazy frog”. Så har musikjournalisten Markus Larsson på Aftonbladet beskrivit genren epa-dunk som Fröken Snusk tillhör (även om hon själv föredrar raggardunk, eftersom många av fansen är över 18 och har körkort).
Texterna i genren kretsar kring fylla och sex, och musiken drivs av löjligt medryckande beats. I en av Fröken Snusks och Rasmus Gozzis låtar spyr någon i toaletten efter att ha druckit shots ur en blomkruka, i en annan sjunger den maskerade sångerskan att ”alla äter skinka men vem vill äta min. Finns det någon här som vill ta av mig mina string?”.
Själv verkar Fröken Snusk framförallt se humorn i låtarna. Och när hon i en intervju nyligen fick frågan om hur många hon legat med svarade hon skämtsamt:
– Lika många som antal strömningar på min Spotify.
Det är i skrivande stund 1 miljon per månad.
”Snuskig av mig”
En av årets största sommar-plågor var ”Banan, melon, kiwi & citron” av epa-dunkarna Hooja. I vår kommer genren representeras av Elov & Beny i Melodifestivalen. Den senaste tiden har epa-dunken kallats subkultur på yrvakna kultursidor som inte hängt med i de snabba svängarna. Men för Fröken Snusk och hennes artistkollegor handlar det inte längre om en marginaliserad musik för bilälskare på landsbygden. Epa-dunk borde hädanefter inte kallas subkultur, utan mainstream.
– Vi ville komma etta på topplistan i Sverige, och det har vi gjort. Så nu är det bara att fortsätta. Målet inför 2023 är att bli Sveriges mest bokade akt. Vi ska giga både på helger och vardagar, säger Fröken Snusk som för dagen är klädd i sin signaturlook: Velour-set och lösögonfransar tunga som svarta korpfjädrar.
Den rosa masken över ansiktet bär hon dels för att skapa mystik, men också för att hon är ”för snygg”.
Är det lättare att sjunga de här snuskiga texterna som tjej om man är maskerad?
– Det beror nog på hur man är som person. Jag är ganska snuskig av mig, så jag hade nog kunnat sjunga de här texterna utan masken också, säger hon och skrattar.
Hoppade av gymnasiet
Trots ihärdiga spekulationer på Tiktok och Flashback fortsätter Fröken Snusk att hålla sin identitet hemlig. Enligt egen uppgift är hon 18 år och träffade parhästen Rasmus Gozzi via en gemensam bekant. För ett och ett halvt år sedan släpptes duons första singel. Sedan dess har hon slutat skolan för att uppfylla sin barndomsdröm om att ägna sig åt musiken på heltid.
Sedan i maj 2021 har hon hunnit släppa två album och ett flertal singlar.
– Jag hoppade av gymnasiet för att satsa på Fröken Snusk. Mina föräldrar tycker att det är superroligt! Vi lyssnar på osläppta grejer hemma tillsammans. De älskar musiken, säger Fröken Snusk.
Något som kanske kan förvåna, med tanke på att en av textlåtarna handlar om incest och prostitution. I låten ”Nås på swish” gestaltar Fröken Snusk en tjej som är pank och erbjuder sex mot en tjuga på Swish. En av de som nappar på erbjudandet är hennes pappa.
”Om pappa swishar dig pengar // Men sen då bara lägg dig ner på sängen” sjunger Rasmus Gozzi.
– Det är roliga låtar, kommenterar Fröken Snusk, som inte verkar ha analyserat texterna närmare.
Du blev just förföljd av 50 barn på Skansen, som hört din musik. Kan du känna: ”Nej, jag har så snuskiga texter, håll för öronen barn!”
– Ja, men lite så, haha. Det är ju en del snusk i texterna. Samtidigt är det ju barnens föräldrar som måste ha koll på vad de lyssnar på. Vi har 18-årsgräns på både Spotify och Youtube, så om föräldrarna går in och ändrar inställningarna så kan barn inte höra.
I ”Rid mig som en Dalahäst” sjunger Rasmus Gozzi ”Nu rinner det, för du är ett riktigt luder, du hukar dig nu ner och bara suger. Vissa skulle ändå säga att det är sexistiskt och nedsättande. Vad tycker du?
– Rasmus sjunger att jag är ett luder och jag sjunger att han är en fuckboy, så det går åt båda håll. Men jag tänker inte så mycket på texterna när jag sjunger. Det är Rasmus som skriver texterna, och så frågar han: ”Känns det här ok att sjunga?”. Jag får alltid säga vad som känns bra eller inte.
Vad har du sagt nej till?
– Faktiskt ingenting. Jag skulle säga att texterna bara handlar om kärlek. Och att de är roliga.
”Föräldrar måste ha koll”
De senaste decennierna har alla årskullar haft snusklåtar som barn långt ner i åldrarna fnittrat till. På 90-talet brändes cd-skivor med Björn Rosenström (”Vi é pojkarna som busar// med flickornas små musar”) och Günter (”touch my tralala”). Innan dess regerade Eddy Meduza, Johnny Bode och könsrockgrupper som Onkel Kånkel and his kånkelbär i genren.
Skillnaden är att det via strömningstjänsterna numera går att se exakt hur många miljoner gånger som låtarna faktiskt lyssnats på, och att musiken kan spridas som en löpeld via sociala medier.
– Första giget var i Piteå i början av året, då kom publiken i epor och raggarbilar. Det var ganska lugnt, berättar Fröken Snusk och fortsätter:
– Men så fort ”Rid mig som en dalahäst” började trenda på Tiktok i höstas så blev det slutsålt på alla spelningar. Nu kommer alla möjliga människor från 18 år upp till 50.
Publiken tycks falla handlöst för de effektiva partydängorna. Och röstmässigt låter Fröken Snusk inte helt olik en av Sveriges mest kända sångerskor Miss Li – om denne sjungit om att ha ”tantrasex med en ganjaman”.
Är texterna politiska på något sätt? Jag tänker till exempel på raden ”Dyr bensin” i din och Rasmus Gozzis låt som kom i höstas. Det känns som ett anthem för sossehatare?
– Haha, nej nej. Vi tar inte ställning om politiken, utan sjunger om det som går hem hos folk. Priserna på bensin har blivit dyra, och raggarna kör mycket bil. Så det är lite uträknat.
En gång var det en kille i publiken som tafsade på dig när du skulle upp på scen. Vad hände?
– Jag kände att det var någon som smiskade till mig på rumpan. Det var i början av året och vid just det tillfället hade jag bara en vakt. Nu har vi många fler vakter och mer koll. Det ska inte ske. Och om det sker... Då är det kört för den.