Hoppa till innehållet

Inrikes

Det tysta systemskiftet

Sverker Gustavsson, professor i Statsvetenskap på Uppsala universitet, menar att det ekonomistiska tänkandet har tagit överhanden, framför det akademiska samtalet.
Sverker Gustavsson, professor i Statsvetenskap på Uppsala universitet, menar att det ekonomistiska tänkandet har tagit överhanden, framför det akademiska samtalet. Bild: Bild: Tor Johnsson/SvD/TT

Dagens ETC

Fler pekar på marknadifiering, statusjakt och New public management som syndabockar i den så kallade Macchiarini-affären. Men vad har egentligen hänt i universitetsvärlden? Och hur hänger det ihop med att en man som beskrivs som mytoman opererar in plaströr i halsen på folk på Sveriges mest prestigefulla universitetssjukhus? ETC granskar ett tyst systemskifte.

En januari dag 1986 ringer chefen för ett stort konsultföretag upp utbildningsdepartementet. Det är Sverker Gustavssons andra dag på jobbet som statssekreterare och han får veta att han behöver ett program för förnyelse av just "sin" del av den offentliga sektorn. Problemen med universiteten, menar konsulten, är den starka arbetsrätten och det kollegiala beslutsfattandet. "Universiteten kan rentav sägas vara löntagarstyrda" säger konsulten och påtalar att vad som krävs är att en gång för alla "knäcka det akademiska självstyret".

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Nu kan du låsa upp alla artiklar i en vecka - utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Vill du prenumerera hela sommaren till superpris? Nu får du 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser