Anders Ygeman (S) var med och införde gymnasielagen 2018.
Dagens ETC
Gymnasielagen infördes 2018 för att ge unga ensamkommande en andra chans. Om de uppfyllde de hårda kraven i lagen skulle de i det sista steget beviljas permanent uppehållstillstånd. Omkring 8 000 unga omfattades och fick stanna trots att de fått avslag.
Men nu är det – som Dagens ETC har rapporterat om – ett hundratal som trots att de gjort allt rätt får avslag på ansökan om permanent uppehållstillstånd. Än en gång är problemet långa handläggningstider hos Migrationsverket.
Resultatet: ett hundratal välintegrerade människor med jobb och bostad kommer de kommande månaderna att få beslut om utvisning.
Dagens ETC frågade S, V, MP och C – som införde lagen – vad de tänker göra.
Hanna Strid
Text
De unga som omfattas av gymnasielagen anlända alla i Sverige före den 24 november 2015, de kom som minderåriga men hann på grund av långa handläggningstider fylla 18 under asylprocessen. För att omfattas behövde man också ha väntat i minst 15 månader på svar på sin asylansökan. Nålsögat var litet. De som till slut fick skydd på grund av lagen har sedan omfattats av flera olika krav: som att få fast arbete inom sex månader efter avslutade gymnasiestudier.
Vill du fortsätta läsa?
Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det
loggar du in här
.
JUST NU: Prova en vecka utan kostnad
Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.
POPULÄRT VAL: Läs hela vintern
Vill du läsa hela vintern till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.
Betala per år
Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.
Hanna Strid
Text
Ämnen i artikeln
Kommentarer
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.