Hoppa till innehållet

Inrikes

Baljväxterna är framtidens smarta råvara

Bild: Bild: Press

Dagens ETC

Kanske är framtidens mat inte alls utopisk, utan något som finns här och nu, men som skulle kunna odlas i betydligt större skala. Dylan Wallman har provodlat 150 sorters kokbönor, ätliga ­lupiner, åkerbönor, ärtor och kikärtor – samtliga med potential för svenska ­förhåll­anden.

Framtidens mat sägs ofta vara insekter, alger eller odlat kött, proteinrika massor som odlas i stora tankar. Pulver, tabletter. Men skalar man av det futuristiska kravet är framtidens mat kanske något vi har ätit mycket länge. Bönor, ärtor och linser – goda, näringsrika, klimatsmarta.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

POPULÄRT VAL: Läs hela hösten

Från
99 kr för 3 mån
Beställ här

Vill du läsa hela hösten till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser