– Vi ville att medborgarna skulle få reda på vilka möjligheter de har med vår gröna omgivning här i Lahtis. Och visa hur enkelt människor kan påverka sin hälsa och samtidigt sänka sina koldioxidavtryck, säger hon.
Hanna Haveri är Finlands första läkare som är inriktad på planetär hälsa. Det är ett relativt nytt område inom sjukvården och går ut på att förbättra befolkningens hälsa på ett naturligt sätt samtidigt som man minskar människornas klimatavtryck. Begreppet planetär hälsa lanserades år 2015.
Hanna Haveri arbetar egentligen som neurolog, men hälften av hennes arbetstid är reserverad för uppgifter som Planetary health-läkare. Hon tar inte emot patienter, utan arbetar rådgivande åt kommuner och forskare.
Läxan: påta i trädgården
I juni fick fem invånare i Lahtis prova doktor Hanna Haveris hälsoschema under två månader. De ordinerades exempelvis att äta mer växtbaserat, gå barfota i skogen och påta i trädgården. Alla fick ett personligt ”recept” av Hanna Haveri.
Hon berättar att barnfamiljerna var väldigt stressade och upplevde att de inte hann tänka på att leva grönt och sänka sina klimatavtryck.
– Genom att ge dem ett naturligt recept upplevde de att deras mentala välmående förbättrades. De var mindre stressade och kunde hitta sådana dagliga rutiner som gjorde att de mådde bättre.
En av deltagarna, en 30-årig man, var väldigt fysiskt aktiv och sprang triathlon-lopp. Men trots att han hade en bra hälsa var hans stressnivåer väldigt höga.
– Han fick rådet att slappna av i naturen. Han gick på lugnare promenader och stretchade. Han gick utan skor i skogen och han tyckte själv att det fick honom att slappna av mer.
Just att gå barfota är något som Hanna Haveri förespråkar och aktivt rekommenderar sina deltagare.
– Det stimulerar blodkärl i fötterna och påverkar receptorer som får sensorisk information och det är det som ger oss så mycket njutning och avslappning, berättar hon.
Dålig tillgång till natur
Hanna Haveri berättar att det hon tycker varit utmärkande för projektet är att små förändringar i vardagen kan göra så mycket. Både för klimatavtrycket och ens egen hälsa.
– En kvinna åt ett halvt kilo ost i veckan. Men i samband med det här projektet bytte hon ut osten mot färska örter. Samtidigt som hon sänkte sin konsumtion av ost sänktes hennes kolesterolvärden. Det var bra både för hennes hälsa och klimatet.
I Finland har de flesta invånarna nära till natur och skog och speciellt i Lahtis är det alltid möjligt att ta en barfotatur i ett grönområde. Men många städer i Europa för byggda så att invånarna inte har den möjligheten. Det tycker Hanna Haveri är ett problem.
– Vi behöver titta på om kommunerna kan göra någonting åt deras planering. Har vi tillräckligt med parker och gröna områden så människor kan komma till naturen oberoende av deras socioekonomiska status? Naturen är gratis för alla men den måste vara tillgänglig. Och då får vi enkelt förebyggande medel som gör att vi slipper bli sjuka.
Förebyggande centralt
Hon menar att det är just förebyggande arbete som är centralt. Sjuka människor kommer alltid behöva traditionella läkemedel, men genom att leva nära naturen och äta grönare går det att förebygga sjukdom.
– Det finns till exempel naturlig hjälp för smärta och sömnproblem. Vi kan göra ganska mycket för att förebygga åkommor så att vi slipper ta en massa läkemedel i onödan.