Hoppa till innehållet

Solel

Debatt: Släpp fantasin om kärnkraft – satsa på förnybart

Bild: TT

Dagens ETC

Fossilfri el är nödvändigt för att klara klimatomställningen. Det krävs för att göra både transport- och IT-sektorn hållbar. Men den dyra kärnkraften är en återvändsgränd. Det är dags att regeringen inser detta, och istället satsar på förnybart.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

Fossilfri el är framtiden. Det säger alla, såväl politiker och industri som miljövänner. Efterfrågan är redan stor, och den växer snabbt. Transportsektorn står för en stor del av behovet, när nu bilparken ska elektrifieras. Den traditionella industrin behöver också mycket el. Bara stålindustrin beräknas behöva mer än en tiondel av hela dagens elproduktion för att bli fossilfri. 

Mindre känt är att även IT-sektorn är en stor elslukare. Facebook, Amazon och Microsoft har en rad energikrävande serverhallar runtom i landet, från Luleå i norr till Staffanstorp i söder. Google är också på gång. Företaget vill bygga sex stora serverhallar utanför Avesta. För alla dessa IT-jättar är den förnybara svenska elektriciteten viktig, eftersom den ger dem en bättre image på miljösidan.

Var ska då all den fossilfria elen komma från? ”Kärnkraft!” mässar regeringen med en nästan religiös övertygelse. Det är ett dåligt svar av många skäl.

Var ska då all den fossilfria elen komma från? ”Kärnkraft!” mässar regeringen med en nästan religiös övertygelse. Det är ett dåligt svar av många skäl. Kärnkraften är komplicerad och omgärdad av många lagliga svårigheter, tar därför mycket lång tid att få fram, och blir därför mycket dyr. På Wikipedias lista över världens dyraste byggnader är faktiskt hela sex av tio byggnader just kärnkraftverk.

Den franska kärnreaktorn Flammanville 3 är mer än tio år försenad och beräknas bli fyra till fem gånger dyrare än planerat. Flera års förseningar har också drabbat det brittiska projektet Hinkley Point C, vars kostnader nu uppskattas till över 300 miljarder för de två reaktorerna. Och den finska reaktorn Olkiluoto 3 kom visserligen igång härom året, men var då 14 år försenad och hade blivit tre gånger dyrare än planerat. 

Små modulära reaktorer (SMR), som regeringen hoppas så mycket på, finns ännu inte i någon större kommersiell skala. Det ledande företaget på området, NuScale, la nyligen ner ett SMR-projekt i Idaho på grund av skenande kostnader. 

Enligt den amerikanska branschsajten Utility Dive har SMR-reaktorerna allmänt sett ekonomin emot sig. De är så små att de producerar knappt en tredjedel av den elkraft som produceras i ett traditionellt kärnkraftverk, men kostnaden sjunker inte till en motsvarande nivå. Den el som kommer från en SMR-reaktor blir alltså dyrare per megawatt än elen från ett större kärnkraftverk. 

– Nästan alla finansieringsmodeller för ny kärnkraft är direkt eller indirekt beroende av statligt stöd, säger Jens Weibezahn från Handelshögskolan i Köpenhamn. Han är en av författarna till en rapport om aktuella kärnkraftsprojekt inom EU, skriven på uppdrag av Greenpeace. Han tycker att finansieringen innebär en orimlig börda för skattebetalarna och de som betalar elräkningarna.

Förnybara energislag blir däremot snabbt allt billigare och mer konkurrenskraftiga. Det internationella energiorganet IEA bedömde häromåret att vind- och solenergi kommer att öka sin andel av den globala elproduktionen från 10 till 70 procent 2050, medan andelen kärnkraft i stället kommer att minska från 10 till 8 procent. 

Om de styrande politikerna var klokare och mer handlingskraftiga skulle de därför satsa rejält på den förnybara energin. Släpp fram vindkraften till havs! Gör som Finland och skattekompensera de kommuner som vill satsa på vindkraft, så att kommunerna vill stödja utbyggnaden på land! Subventionera solpaneler till privata husägare, och kräv att kommuner, landsting och myndigheter ska sätta solceller på alla tak som lämpar sig för det! Krama mer ström ur vattenkraftverken med hjälp av ny teknik! Och se till att det lönar sig att gå in för energieffektivisering!  

Sverige låg länge långt fram i miljö- och klimatarbetet. Nu har de styrande på ett pinsamt sätt tappat ambitionerna på området, men det är inte för sent att få upp farten igen. En rejäl satsning på sol- och vindenergi skulle göra Sverige till ett föregångsland på nytt, och möta det växande behovet av fossilfri el. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.