Hoppa till innehållet

Jas Gripen

Debatt: Helt fel att exportera Jas till auktoritärt Thailand

”Att Thailand, en stat som nyligen dömt demokratiförespråkare till 50 års fängelse, kan tillåtas köpa svenska Jas-plan är ett bra exempel på när svensk vapenexport går helt fel”, skriver debattörerna.

”Att Thailand, en stat som nyligen dömt demokratiförespråkare till 50 års fängelse, kan tillåtas köpa svenska Jas-plan är ett bra exempel på när svensk vapenexport går helt fel”, skriver debattörerna.

Bild: Johan Nilsson/TT

Dagens ETC

Thailand vill köpa flera Jas Gripen-plan av Sverige. En affär som om den går igenom tydligt visar på att Sveriges lagstiftning, som ska säkerställa att vapen inte exporteras till länder som kränker mänskliga rättigheter och som har bristande demokratisk status, är otillräcklig.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

De senaste veckorna har nyhetsrapporteringen kring Thailand handlat om ännu en period av politisk turbulens, när det segrande oppositionspartiet Move Forward Party först blockerades från att bilda regering och sedan, bara häromveckan, löstes upp av den konstitutionella domstolen. 

Den skakiga demokratiutvecklingen i landet och de upprepade bristerna att leva upp till mänskliga fri- och rättigheter är omfattande och långtgående. Inte bara har de senaste månaderna i landet varit kaotiska politiskt, så sent som förra året klassades Thailand som en diktatur. I flera decennier har landet präglats av politisk instabilitet, militärkupper och väpnad konflikt. 

Trots det har Sverige gjort affärer med Thailand tidigare och nu kan det bli aktuellt igen. Det borde inte kunna hända – det är dags skärpa lagen ytterligare.

Att Thailand, en stat som nyligen dömt demokratiförespråkare till 50 års fängelse, kan tillåtas köpa svenska Jas-plan är ett bra exempel på när svensk vapenexport går helt fel. Ett sådant land bör inte Sverige exportera till. Både för att vapen kan komma att användas för att förtrycka befolkningen i länder som uppvisar demokratiska brister och kränker mänskliga rättigheter, men också för att det finns säkerhetspolitiska risker med att beväpna auktoritära stater. 

Lagstiftningen säger att vapen bara får exporteras “om det finns säkerhets- eller försvarspolitiska skäl och det inte strider mot Sveriges internationella förpliktelser eller Sveriges utrikespolitik i övrigt”. Respekt för mänskliga rättigheter och den mottagande statens demokratiska status utgör centrala villkor vid tillståndsprövningen. Ändå riskerar denna affär att gå igenom när den prövas mot nuvarande lagstiftning.

Under Miljöpartiets tid i regering stred vi för detta demokratikriterium för vapenexporten. Men efter intensiva förhandlingar med övriga partier blev inte skrivningarna så skarpa som vi hade velat se. Nu har vi ytterligare exempel på att ramverket är för svagt. Trots goda intentioner lämnas fortfarande alldeles för stort utrymme att exportera till länder som rimligen borde falla på demokratikriteriet. Utöver Thailand har vapenexport också kunnat ske till exempelvis Qatar och Turkiet.

Det är tydligt att vi behöver gå längre och kräva ett totalförbud på export till diktaturer,  krigförande länder eller länder där allvarliga och omfattande kränkningar av mänskliga rättigheter förekommer, inklusive följdleveranser. Detta ska dock inte hindra att Sverige solidariskt kan bistå ett angripet land med vapen (exempelvis Ukraina). 

Kan bli en fråga om liv och död för politisk opposition, demonstranter och journalister.

Sverige måste stå upp för grundläggande mänskliga rättigheter även i handelspolitiken – inte minst i frågor om vapenhandel där vår export kan bli en fråga om liv och död för politisk opposition, demonstranter och journalister. Det är dags för regeringen att visa ledarskap i frågan.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.