Enligt WHO:s nya råd och riktlinjer, som publicerades i januari i år, kan upp emot 1,9 miljoner dödsfall världen över - varje år - kopplas till ett för högt saltintag. Redan 2019 fastslog Världshälsoorganisationen att det genomsnittliga natriumintaget i världen låg på 4,3 gram per dag, vilket är mer än dubbla den mängd på två gram per dag som WHO rekommenderar, skriver IFL Science.
Natrium, som finns naturligt i salt, är en mineral som är livsnödvändig för människokroppen. Men som med allt annat finns det en gräns för vad som är hälsosamt. Huvudorsaken till att hålla konsumtionen nere menar WHO består i att undvika högt blodtryck och som ett resultat därav dödliga hjärt- och kärlsjukdomar.
Den studie från Harvarduniversitetets School of public health som WHO refererar till visar att ett överskott av natrium i blodomloppet sätter njurarna under press, vilket i sin tur leder till att kroppen samlar på sig mer vatten för att späda ut natriumet. Den ökade ansamlingen av vatten gör att volymen av blod i kroppen ökar, varför blodtrycket stiger. Det högre blodtrycket leder till att hjärtat får jobba hårdare för att pumpa runt blodet i kroppen – något som över tid kan leda till skadade blodkärl och potentiellt bidra till hjärtfel, hjärtinfarkt och stroke.
För mycket att kräva
Förutom hjärt- och kärlsjukdomar varnar WHO för att för mycket salt i maten kan leda till kronisk njursjukdom och benskörhet. Det senare på grund av allt kalium som går förlorat i urinen.
För att råda bot på hälsoriskerna som är kopplade till saltet rekommenderar WHO att byta ut hushållssaltet mot en variant med lägre nivåer av natrium.
– Svårigheten ligger i att äta mindre salt betyder att du måste acceptera en mindre saltig smak, säger Xiaoyue Xu från UNSW Sydney i en intervju med The Conversation.
Bruce Neal från George institute of global health ger samma råd:
– Det kräver förändringar av etablerade mönster av att tillaga mat, vilket har visat sig vara för mycket att kräva av såväl människor som lagar mat hemma som av livsmedelsindustrin.
En komplicerad fråga
Annika Rosengren, professor i medicin vid Sahlgrenska akademin, menar dock att WHO:s varningar om saltet behöver tolkas i ett bredare sammanhang. Slutsatsen från en internationell studie med forskare från ett tjugotal länder som hon deltagit i är att de flesta individer inte ökar sina hälsorisker så länge de håller sig under en daglig saltkonsumtion på 12,5 gram, eller två och en halv tesked, motsvarande fem gram natrium.
– Det här är en mer komplicerad fråga. Vissa klarar mer salt, andra mindre. Förhåll dig till saltet utifrån hur ditt blodtryck ser ut skulle jag säga. Har du lågt eller normalt blodtryck behöver du inte oroa dig så mycket för saltet. Har du däremot högt blodtryck ska du nog dra ned på det, säger hon.
Framför allt tycker hon det finns viktigare kostfrågor att koncentrera sig på.
– Det är bättre att koncentrera sig på vad kosten ska bestå av. Var inte livrädd för salt, utan tänk istället på att ha en balanserad kost med mycket grönsaker, säger Annika Rosengren.
I övrigt anser hon att livsmedelsindustrin borde kunna göra betydligt mer.
– 70-75 procent av det salt vi får i oss kommer från de produkter vi köper, som smör, margarin och bröd. Det är ett enkelt sätt för industrin att på ett billigt sätt öka smaken, så en bättre reglering av det här skulle göra mycket.