Det bästa exemplet just nu är den serbiske tennisspelaren Novac Djokovic, som i helgen tog hem sin sjunde Wimbledon-titel efter en rysare mot Nick Kyrgios från Australien. Novak Djokovic har inte hymlat med att det är vegankosten som har gjort honom till den världsstjärna i tennis han är i dag.
Han började äta växtbaserat 2010 efter att ha anlitat en nutritionist till sitt team. Tennisspelaren har berättat att han innan dess alltid blev utmattad i slutet på matcherna och led av andningsproblem. Han hade förgäves försökt att lösa det med olika behandlingar.
Det visade sig att Novak Djokovic var glutenintolerant och fick rådet att undvika gluten, raffinerat socker och mejeriprodukter.
Resten är historia.
Ta väl hand om sin kropp
Världsstjärnan har också skrivit en bok ”Serve to win” om sin förändrade kosthållning och resan med att äta glutenfri mat. För att behålla sin ställning i världstoppen räcker det inte bara att ha talang, har han sagt. Det viktigaste är att ta extremt väl hand om sin kropp:
– Mitt liv förändrades för att jag började äta rätt mat för min kropp som den krävde. Vegansk kost är hemligheten bakom min framgång, säger han i boken.
Novak Djokovics finalmotståndare i Wimbledon, Nick Kyrgios, har inte alltid varit vegan, långt ifrån. Det var först 2020 som han enligt sajten Greenmatters tog beslutet att ändra inriktning på kosten då han insåg hur mycket lidande djuren i Australien fick utstå för att han skulle få sin bifftallrik.
– Jag tror inte på att äta djur, har han sagt till Greenmatters.
Nick Kyrgios uteslöt kött och mejeriprodukter och inledde ett samarbete med ett veganskt matföretag.
Ät mer än du tror
Sofia Kamlund blev vegan då hon gick i åttonde klass, av etiska skäl. Hon är också styrkelyftare och tävlar på elitnivå.
– Jag har inga problem med att vara vegan och elitidrotta, säger hon till Dagens ETC.
Byter man till vegankost är det viktigt att skaffa sig kunskap om den och vilka livsmedel man ska använda. Det viktigaste är att vara noga med att komplettera kosten med B12 och D-vitaminer, understryker Sofia Kamlund.
– Det är viktigt att äta protein från olika källor, baljväxter, ärtor, bönor och linser. Dessutom att äta ordentligt. Man måste få i sig alla näringsämnena och äta en omväxlande kost.
På gymmet lär man sig tekniken och tränar men man måste även äta ordentligt för att bygga upp sig. Den som äter kött kan känna sig väldigt tung efteråt då kroppen måste lägga ned energi på att bryta ned köttet, menar Sofia Kamlund. Men om man är elitidrottare och vegan är det extra viktigt att äta tillräckligt mycket, så att man matchar mängden träning.
– De som börjar äta veganskt tar oftast för lite mat på tallriken.
Marie Idsund Larsson är långdistanslöpare och vegan.
– Jag är ”född” vegan och har inte något att jämföra med. Men jag har 100 procents syresättning och håller mig frisk året runt. Jag är sällan eller aldrig förkyld, har ingen covid eller andra pandemier, säger hon till säger hon till Dagens ETC.
Sprang till München
Marie Idsund Larsson berättar att hon ett år sprang till München och tillbaka utan att hon fick så mycket som ett skavsår.
– Inga problem alls, inga skador och inga andra förslitningsskador. Vegankost gör att jag får i mig vitaminer och ”renare” näringsämnen, animaliska produkter gör mig ”tung”.
Det enda tillskottet hon behöver ta är B-vitamin. Hennes vänner berättar om hur tunga och dästa de känner sig efter en animalisk måltid, när den berömda ”palt-koman” visar sig.
Det slipper hon.
– Jag har bara en skön mättnad och även ett psykiskt lättare sinne när jag inte orsakat djurs lidande. Jag skulle aldrig kunna ändra på det.