Unga jagar solbränna med UV-appar – ökar risken för cancer
Tvärtemot vad UV-apparna syftar till väljer nu trendkänsliga Tiktok-ungdomar att sola när UV-index är starkt. Då är risken att bränna sig som störst vilket ökar risken att drabbas av hudcancer, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten.
Bild: Shutterstock, Dagens ETC (montage)
Dagens ETC
Appar med UV-index ska göra det lättare att undvika att vistas i solen när strålarna är som skadligast. Men den nya trenden bland unga är att använda apparna på motsatt sätt.
– Man uppmanar till att sola när det är som starkast, säger Carl Bladh, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten.
Det är tidig förmiddag och solen har redan börjat gassa i ett nyvaket Stockholm. Väderprognosen visar på 22 grader, men enligt en av UV-apparna har dagens index bara hunnit nå 1.55 – vilket innebär låg risk för att bränna sig. Om några timmar väntas siffran dock ha stigit till 5.4. Då beräknas risken vara måttlig till hög, vilket är standard för en svensk sommardag.
Bild:
Britta Söderberg
Joline Pravdic, 15 år, sommarjobbar på Bandängens parklek i södra Stockholm. Hon berättar att hon gärna vill få färg.
– Jag vill gärna jobba utomhus när det är soligt, säger hon.
”5 UV index – ditt sign att börja sola nu”
”UV indexen styr mitt liv just nu”
”UV index 7 – Sverige levererar”
Det är titlarna på några av de klipp som dyker upp på Tiktok vid en snabb sökning på ”UV index Sweden”.
Den nya trenden är att använda appar för att jaga efter UV-strålning, istället för att undvika den, och sedan berätta om det på sociala medier. Fenomenet har vuxit sig stort i bland annat USA och har på den senaste tiden börjat sprida sig även i Sverige.
– Man vill bli brun. Jag vill också sola. Men det är många som överdriver det, säger 15-åriga Joline Pravdic till Dagens ETC.
Blir avis på brännor
Hon använder själv inga UV-appar för att maxa solandet, utan kollar bara de vanliga väderapparna. Hon är dock väl medveten om solhetsen på sociala medier.
– Man ser att folk lägger upp om hur bruna de är. Då blir man avis, säger hon.
Vad tänker du kring hur skadligt det kan vara att sola?
– Är det skadligt? frågar Joline Pravdic.
Hon pausar och fortsätter:
– Ja, man kan väl få cancer. Men det tror jag inte kommer hända.
Föräldrar: ”Jättedumt”
Trots den tidiga timmen har de föräldralediga börjat dyka upp med sina barnvagnar och kaffemuggar i parken utanför Joline Pravdics arbetsplats.
Bild:
Britta Söderberg
Patrik Nagy, 47 år, har bänkat sig vid parkens plaskdamm där hans två barn gör sig redo för ett morgondopp. Han har aldrig hört talas om den omvända UV-trenden på sociala medier.
– Jag använder knappt sociala medier. Men det låter jätteknäppt, säger han.
Eira Järverot, 30 år, och kompisen Caroline Björkén, 32 år, håller med. De har satt sig i skuggan utanför lekparken medan de morgonpigga barnen rusar runt och leker.
Eira Järverot känner till UV-trenden sedan innan, men det är första gången Caroline Björkén hör talas om den.
– Spontant låter det jättedumt, säger hon.
Bild:
Britta Söderberg
Eira Järverot tillägger att det egentligen inte är något nytt att unga solar och vill bli bruna.
– Men det är absolut skadlig kroppshets, säger hon.
Soltörstande svenskar
Carl Bladh, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten, är också bekymrad.
Han uppger att det främst är på Tiktok som trenden sprids.
– Vi har sett på både utländska och svenska konton att det förekommer information om att man ska sola när UV-index är starkt. Vilket är motsatsen till det vi vill åstadkomma, säger han.
Bild:
Hans Alm
Carl Bladh håller med om att det inte är något nytt att folk vill sola och bli bruna. Men det finns ändå mycket som oroar med just den här trenden.
– Svenskar är ofta soltörstande, av olika anledningar. Det nya är att man uppmanar till att sola när UV-index är som starkast och att de här apparna och informationen finns på ett annat sätt. När UV-index är som starkast är risken att bränna sig som störst och det är det vi är oroliga över, säger han.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.