I sitt arbete med unga med ätstörningar på Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) kommer överläkaren Emma Claesdotter-Knutsson allt oftare i kontakt med sociala medier-appen Tiktok. Nu har hon gjort en studie där 14 tjejer har fått svara på hur Tiktok har påverkat dem när de försöker bli friska från ätstörningen anorexia. Även om Tiktok kan ha positiva effekter, som en känsla av gemenskap och distraktion när man mår dåligt, så överväger de negativa effekterna.
– Ju längre du tittar på en viss typ av innehåll desto mer av den typen av innehåll får du. Det upplevde många som väldigt påfrestande. Om man fick ett återfall, var man fast i det nätet och fick bara mer och mer av pro-ana-innehåll, säger Emma Claesdotter-Knutsson.
Pro-ana är innehåll där anorexi och ätstörningar lyfts fram som någonting bra, där det går ut på att visa hur lite man äter och hur extremt smal man är.
Vill att föräldrar lägger sig i
Föräldrar behöver hjälpa sina barn med att reglera vilket innehåll de ser på Tiktok och begränsa skärmtiden. Det säger flera av tjejerna i studien.
”Om ett barn inte mår bra är det viktigt att ha insyn i vad det gör på sociala medier. Om det spenderar tre timmar om dagen åt att titta på folk med ätstörningar online så kan du förstå varför de utvecklar såna ohälsosamma tankar”, säger en av deltagarna i studien.
Tjejerna själva rekommenderar att man tar hjälp av de verktyg som finns i appen för att reglera innehållet, eller helt och håller raderar den.
”Jag skulle nog säga att om du är djupt inne i anorexi så radera appen och håll fast vid vänner och familj och se vad som tar dig tillbaka, istället för att leva i en värld som inte är verklig”, säger en av deltagarna.
Inget absolut nej
Emma Claesdotter-Knutsson vill ändå inte säga att det alltid är bäst att inte använda Tiktok.
– Jag tycker att man ska undvika Tiktok om man mår dåligt av det, men man kan också tänka sig att man kan använda Tiktok för de positiva effekterna att det finns friskfaktorer i det.
Alla behandlare av ätstörningar bör dock förhålla sig till sociala medier och framför allt Tiktok idag, enligt Emma Claesdotter-Knutsson.
– Jag hoppas att man tar stöd i min studie och frågar unga med ätstörningar hur de mår, vad de tittar på, vad de tänker själva kring sitt scrollade och kring sitt Tiktok-användade.
Finns det en risk att fler insjuknar i ätstörningar som anorexia på grund av att Tiktok-användandet är så utbrett bland unga?
– Det behöver man mer forskning för att uttala sig om, säger Emma Claesdotter-Knutsson.