Ingela och Christer, 66 år och 74 år, pensionärer på Södermalm i Stockholm, har som ambition att promenera varje dag. Men det är inte alltid det blir av.
Bild: Zanna Nordqvist
Dagens ETC
En timmes promenad kan förlänga livet med sex timmar – och för den som gör promenerandet till en vana kan livet bli elva år längre.
Att komma ut och röra på sig är sedan länge en bevisad hälsofrämjare, och en ny studie från Griffith University i Australien visar att varje promenad kan förlänga livet.
Studien är baserad på data om nästan 4000 kvinnor och män över 40 år i USA som burit rörelsemätare. Resultaten visar att för de 25 procent som idag rör sig allra minst kan varje timslång promenad öka livslängden med 376 minuter, det vill säga lite över sex timmar. Innebörden av att röra sig mer för den gruppen är enligt forskarnas resultat jämförbar med att sluta röka. För en person som rör sig normalmycket ger samma promenad fem timmar längre liv, och för den som gör det till en vana kan belöningen bli nästan elva år.
En av forskarna bakom studien, professor i folkhälsovetenskap Lennert Veerman, var 2012 med och publicerade en studie som visar att varje timme i tv-soffan förkortar livet med 22 minuter.
Svenskar rör sig allt mindre
I Sverige är medellivslängden fem år högre än i USA.
– Svenskar tenderar att vara mer aktiva än amerikaner, och dödligheten är lägre. Ni har förmodligen redan nytta av fördelar med motion. Men det finns säkert mycket att tjäna på att öka den fysiska aktiviteten, säger Lennert Veerman till Dagens Nyheter.
Samtidigt rör vi oss i Sverige allt mindre. Förra året kom en statlig utredning som visar att vi är ett av världens mest stillasittande folk. Genomsnittssvensken spenderar 70 procent av sin vakna tid sittande eller liggande, och bara varannan person över 40 år uppger att de lever upp till 150 minuters pulshöjande aktivitet i veckan, vilket rekommenderas av Folkhälsomyndigheten.
Ingen skam för äldre
I mitten av december kom en avhandling från Joakim Niklasson vid Linnéuniversitetet som visar att när det gäller äldre så glöms ibland vikten av att vila och vara just stillasittande bort eftersom det finns ett snävt fokus på just att motverka stillasittandet. Området är relativt outforskat och det krävs en mer nyanserad bild menar forskaren. Hans intervjustudier och mätningar visar att äldre ofta känner skam över att vara inaktiva när kroppen säger emot, samtidigt som han sett att äldre människor som tillbringar delar av dagen sittande inte nödvändigtvis lever mindre aktiva liv.
– Att hävda att stillasittandet är dåligt per definition är ett både felaktigt och i stora drag åldersdiskriminerande sätt att tänka. Oavsett ålder måste man ha möjligheten att inte känna ångest för att man sitter ner, då det kan vara ett nödvändigt behov av vila, säger han i ett pressmeddelande.
Brukar du promenera, och hur mår du av det?
Monica Aldehag
– Ja, jag promenerar mycket. Både för att det är bra för hälsan och för att jag tycker om att gå. Det brukar bli mellan en halvtimme och en timme varje dag. När jag håller igång så blir det som ett behov av att gå, jag längtar ut till nästa promenad.
Ingela och Christer
– Nä, säger Christer.
– Jo. Det gör vi och vi har ambitionen att ta komma ut och gå varje dag, svarar Ingela.
– Ja men det blir kanske en gång i veckan, säger Christer och fortsätter:
– Jag såg en permobil där, det såg skönt ut.
– Framtiden kan nog bli sån, att du åker i en sån och så kan jag springa intill den, säger Ingela.
– Man känner ju av att man rör på sig, självklart. Man blir piggare, och det blir mer ju mer man orkar med att gå. Vi kommer upp i de rekommenderade minutrarna åtminstone, sen har vi högre ambitioner än så. Men det är skönt, och har man något att lyssna på som en ljudbok till exempel så blir det enklare, säger Ingela.
Anna Alfonzetti
– Jag både promenerar jättemycket och vandrar jättemycket också, och det mår jag jättebra av, på alla sätt egentligen. Jag sover bättre och min vila blir bättre, jag blir hungrigare men också sugen på nyttigare alternativ. Om jag blir stilla så saknar jag att gå, men nu har jag hund så det blir mycket promenader. Sen är det givande att försöka gå där det är vackert, eller att försöka få in lite walk-and-talk. Det funkar både med jobbmöten och om man har en tonåring som man vill bonda lite med.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.