Varje år genomgår omkring 20 000 män i Sverige en prostatabiopsi, under vilken vävnadsprovet tas med ett antal nålstick i prostatan. Så gott som samtliga av dessa utförs genom den traditionella metoden, där man går upp med en nål via ändtarmen. Detta trots att tre till sex procent av dessa undersökningar, enligt WHO och Prostatacancerförbundet, bedöms leda till allvarliga infektioner eller sepsis, det som förr kallades blodförgiftning, som ett antal män avlider av varje år.
Bland dem som tillfrisknar från sepsis ökar dessutom risken att drabbas av en stroke under lång tid framöver.
– När du går den vägen, genom ändtarmen, finns risken att du tar med dig E coli-bakterier in i prostatan, med biopsinålarna. Det är inte många som drabbas och jag vill inte skrämma upp män så de inte vågar genomföra de här proverna, som kan vara helt livsavgörande, men det förekommer och kan innebära sjukhusinläggning och ett svårt lidande för patienten, säger Kent Lewén.
Risk för infektion
Risken för en svår infektion, eller rentav sepsis, innebär dessutom att patienten vid dessa undersökningar ges antibiotika i förebyggande syfte. Något som i sig är problematiskt då E coli-bakterier riskerar att bli resistenta mot just antibiotika.
– Det här är en till, inte oväsentlig vinst med den nya metoden som numera finns att tillgå, och som är den som framför allt används i andra europeiska länder – nämligen den att läkarvetenskapen idag kämpar emot multiresistenta bakterier, och att antibiotika därför ska användas i så liten utsträckning som möjligt, säger Kent Lewén.
”Silvertejp kan användas”
Prostatacancerförbundet menar dock, med stöd från forskningen och EU:s rekommendationer, att transperineal biopsi bör bli den nya huvudmetoden vid provtagning av prostatan. Metoden är både renare och säkrare för patienten, vilket förbundet också slår fast en ny rapport.
– Den här metoden innebär att man går upp med en nål i mannens mellangård, alltså mellan pungen och ändtarmsöppningen. Lite förenklat kan man säga att man tejpar upp testiklarna för att komma åt. Lite skämtsamt brukar jag säga till läkarna att silvertejp kan användas till mycket, säger Kent Lewén och skrattar.
Sparar sjukvårdsresurser
Kritiken som kommit från vissa läkare går ut på att ingreppet i mellangården tar längre tid och orsakar mer smärta för patienten, vilket Kent Lewén menar inte ska behöva vara fallet om man använder bedövningssalva. Därtill poängterar han att även om ingreppet han och Prostatacancerförbundet förespråkar kan ta någon minut längre, så sparar det mycket pengar i andra änden av sjukvårdssystemet, då vårdrelaterad sepsis i genomsnitt, enligt beräkningar från Socialstyrelsen, årligen kostar inte mindre än 107 000 kronor per patient.
– Om man använder den transperineala metoden är infektionsrisken i det närmaste noll. Med denna metod kommer vårdkostnaderna att minska, färre behöva behandlas med antibiotika och många män slippa ett onödigt lidande. Därför hoppas vi att vår rapport ska få kliniker och beslutsfattare att tänka om, säger Kent Lewén.