Ovanstående kan låta förmätet men enligt Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi på Jönköping International Business School (JIBS) vid Jönköpings universitet, finns det ett visst samband mellan den ”informationsmiljö” en person vistas i och personens villighet att vaccinera sig.
– Vi ser att individer med kortare utbildning och med jobb som kräver mindre kompetens är mer troliga att låta bli att vaccinera sig. Vi ser också att dessa grupper tenderar att vara mer influerade från sin omgivning än vad exempelvis högutbildade är. Så om man är lågutbildad och har många ovaccinerade omkring sig, ökar sannolikheten i högre grad att de inte vaccinerar sig heller, säger hon i ett pressmeddelande från universitetet.
Tydliga skillnader
Det Charlotta Mellander och hennes två kollegor gjort är titta på data för individer äldre än 16 år och sedan analysera hur vaccinationsbenägenheten i personernas bostadsområden och arbetsplatser påverkade beslutet att avstå vaccin mot covid-19.
Resultaten visar bland annat att gruppen icke-vaccinerade mot covid-19 kan ordnas i en fallande skala. Från personer med doktorsgrad – där endast 5,4 procent valt bort vaccin – till gruppen med maximalt 9 års grundskola – där drygt 15 procent avstått vaccin.
Orsaken till detta mönster kan Charlotta Mellander dessvärre inte svara på.
– Nej, vi kan bara spekulera. Det kan vara så att personer med högre utbildning kan ha en högre förmåga att värdera information från myndigheter och kanske i högre grad litar på dessa. De med högre utbildning influeras också av sin omgivning, av om personer i deras närhet avstår vaccin, men i lägre grad, säger hon till Dagens ETC.
Betyder det också att influencers eller andra informella ledare har stor påverkan på människors beslut att vaccinera sig?
– Vi har inte tittat på påverkan online, så det är en begränsning i studien.
Kan politiker och beslutsfattare ur studien hämta svar på hur man får fler att vaccinera sig?
– Nej, om det fanns ett enkelt svar på hur man ska få fler att vaccinera sig hade Folkhälsomyndigheten redan gjort detta. Men med vår kunskap hoppas vi kunna bidra en del till att skapa förståelse för vad som påverkar viljan att vaccinera sig, varför vissa undviker det och för att stå bättre redo om en liknande situation kommer igen. Inställningen till vaccinationer gäller ju inte bara covid. Det finns fler vaccin som människor kan känna tveksamhet inför.