Stor skillnad i pris för att skydda sig mot fästingsmitta
Bild: Naina Helén Jåma/TT, Shutterstock (montage)
Dagens ETC
Fästingsjukdomen TBE fortsätter att sprida sig. I många delar av landet uppmanas nu invånarna att vaccinera sig. Men kostnaden för att göra det skiljer sig åt betydligt beroende på var du bor. Medan vissa regioner har gratis vaccin för barn, kan det i andra kosta flera tusen kronor för en familj.
Den lilla blodsugaren är inte vilket motbjudande spindeldjur som helst, utan faktiskt också farlig. I alla fall kan den vara det. Fästingen kan ge borrelia, och inte minst, TBE, som kan ge hjärnhinneinflammation. De flesta som smittas blir friska, men för ungefär en tredjedel hänger sjukdomen kvar. Det kan handla om minnesstörningar, om massiv trötthet och i mer sällsynta fall förlamning och till och med döden. Och allt fler drabbas. Ny statistik från Folkhälsomyndigheten visar att 465 fall av TBE anmäldes förra året. Det är den näst högst siffran någonsin, och mer än en fördubbling mot för tio år sedan.
– Trenden är tydligt uppåtgående. Fler smittas och vi ser också att det sker på fler platser, TBE-spridningen ökar även geografiskt, säger Anders Lindblom, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Orsakerna tros vara flera. Men en faktor som verkar ha betydelse är klimatförändringarna – ett varmare klimat gynnar fästingarna. Och fler fästingar leder till att fler av dem bär på TBE. I takt med att de sprider sig över allt större del av landet ökar också risken för att smittas på ställen som tidigare varit riskfria. Förra året konstaterades TBE-fall i elva nya kommuner. Totalt fanns fall i 117 av landets kommuner 2022. Som en följd av den ökade spridningen uppmanar allt fler regioner invånarna att vaccinera sig.
– Vi på smittskydd rekommenderar alla som vistas i naturen i Västra Götaland att vaccinera sig, säger Eva Lindgren, biträdande smittskyddsläkare på Västra Götalandsregionen.
Flest i Stockholm
Västra Götaland är en av de regioner där allra flest drabbas av TBE. Förra året handlade det om 80 fall. Men allra flest, 137 fall, anmäldes i Stockholm. Trots det har ingen av regionerna subventionerat TBE-vaccinet. I Västra Götaland pågår dock en utredning som ser över kostnaderna och nyttan med avgiftsfritt vaccin.
– Utredningen ser över olika alternativ, som subventionerat till barn men även helt avgiftsfritt också till vuxna, säger Eva Lindgren.
I de regionen som inte subventionerar vaccinet kan kostnaden för en familj bli hög. Hur mycket en dos kostar är upp till varje region eller vårdgivare, men i till exempel Stockholm ligger priset ofta runt 400 kronor för en vaccindos. Eftersom det rekommenderas att ta fyra doser på ett år blir kostnaden för en familj på fyra personer drygt 6 000 kronor. I de regioner som har infört subventioner för barn – Sörmland, Uppsala, Västmanland och Östergötland – blir kostnaden ungefär hälften. Daniel Heimer, smittskyddsläkare i Västmanland, tror att priset spelar roll.
– Eftersom det är flera doser som ska tas handlar det ju om ganska mycket pengar ändå. Vi införde gratis vaccin för barn nu i år och har sett en stor skillnad i hur många som vaccinerar sig. Bara de två första veckorna vaccinerade vi 1 200 barn, det är lika många som under hela förra året.
”Kan bli väldigt sjuka”
Enligt Daniel Heimer får de allra minsta barnen sällan några svåra symptom, men det kan däremot lite äldre barn få. Han menar att det därför är viktigt att barn vaccinerar sig. Även om de inte blir sämre än vuxna, ger vaccinering som barn ett skydd hela livet om man fortsätter att ta påfyllnadsdoser.
– Tidigare fanns det en bild av att barn inte blir så svårt sjuka, men de senaste åren har vi sett att det finns barn som blir väldigt sjuka. Kanske särskilt bland dem som är över sju år. Så det är absolut rekommenderat att även barn vaccineras, säger han.
I de regioner som har infört avgiftsfritt vaccin för barn är det upp till föräldrarna att boka en tid för vaccinering. Det ingår alltså inte i barnvaccinationsprogrammet som barn får via barnavårdscentralen. Hade det gjort det tror Daniel Heimer att TBE bland barn minskat.
– Nästan alla vaccinerar sina barn inom programmet, så det klart att det hade spelat stor roll och att antalet fall då minskat betydligt.
En klassfråga
Det tror även en grupp av riksdagens Socialdemokrater som i vintras la en motion om att TBE-vaccin bör bli gratis för barn mellan tre och 18 år. Riksdagsledamoten Anna Wallentheim, som är en av dem som skrev under motionen, säger att risken annars är att vaccinet blir en klassfråga.
– TBE sprider sig, och när sjukvården nu själva rekommenderar att man ska vaccinera sig, så blir det ju väldigt märkligt när en del faktiskt inte kan det för att de inte har råd. Risken är att det blir en klassfråga, att vissa barnfamiljer måste välja bort det här, trots att den svenska välfärden ska finnas för alla.
Att vissa regioner erbjuder gratis vaccin för barn medan andra inte gör det tycker hon också leder till en ojämlik vård.
– Vi behöver kanske ta ansvar för det här nationellt. Skulle det ingå i vaccinationsprogrammet blir det mer rättvist, samtidigt som alla barn får ett bra skydd mot en sjukdom som kan vara allvarlig, och som vi ser blir vanligare.
Förslaget röstades dock ner i socialutskottet. Men att TBE-vaccin ska ingå i vaccinationsprogrammet är ändå inte omöjligt. Regeringen har tillsatt en utredning som ser över hela vaccinationsprogrammet. Anders Lindblom på Folkhälsomyndigheten påpekar dock att det finns en hel del som gör det komplicerat
– En sådan sak är att den geografiska utbredningen skiljer sig mycket åt. I vissa delar av landet har vi ingen TBE-smitta än, och där behövs kanske ingen vaccinering. Men vi får se vad utredningen landar i.