I studien framkommer tydligt att tjejerna genomgående har mer psykosomatiska besvär, depressiva symtom och självskadeproblem jämfört med killarna. Killarna är mer glada, lugna och nöjda med skola och fritid, enligt enkätsvaren. 74 procent av killarna svarade att de mår bra eller mycket bra mot bara 45 procent av tjejerna.
Utsatta på flera olika sätt
Det som har hänt under åren är att mängden sexuella trakasserier online har ökat samtidigt som det fysiska sexuella våldet och kränkningarna är kvar på samma nivå som tidigare, enligt forskarna.
– I den här studien blev det tydligt med alla dessa olika sätt som framför allt tjejer blir utsatta på. Vi visste att tjejer blir utsatta mer men blev ändå förvånade över att det var så stor skillnad mellan tjejer och killar, säger Katja Gillander Gådin, professor i folkhälsovetenskap vid Mittuniversitetet som ledde studien.
Siffrorna i enkäten visar tjejers otrygga liv online. Hälften av tjejerna i nian har blivit ombedda att skicka bilder eller videoklipp med naket eller sexualiserat innehåll och hälften har fått en dickpic mot sin vilja. Var sjunde tjej har blivit hotad om hon inte skickat bilder och 40 procent av tjejerna har fått ett förslag av någon okänd att de ska träffas.
– För i tiden blev man bara utsatt i den fysiska världen. Men sedan sociala medier kom sker det på den arenan också. Och du kan inte värja dig. Det är inte så att du kan gå hem från skolan och sedan är det lugnt utan du kan bli utsatt 24 timmar om dygnet sju dagar i veckan, säger Katja Gillander Gådin.
36 procent tittar på porr
Bland killarna är det den höga frekvensen av porrkonsumtion som sticker ut. 36 procent av killarna svarade att de tittar på porr en gång i veckan eller oftare. Många av de som tittat på porr svarade att de gjorde det för första gången när de var tolv år eller yngre.
– Flera studier visar att de killar som tittar på porr har ökad risk att också vara nedvärderande och mer våldsamma mot tjejer, säger Katja Gillander Gådin.
Enkätstudien har också undersökt hur parförhållandena ser ut bland niorna. Nästan hälften av eleverna i studien har haft en sexuell eller romantisk relation som varat längre än en vecka sedan de började i sjuan. Både tjejer och killar har blivit utsatta för hot, kränkningar och sexuellt våld av en partner men bland tjejerna är det vanligare. En tredjedel av tjejerna som varit i en relation har blivit tvingade till att göra något sexuellt som de inte ville. Var sjunde tjej hade blivit utsatt för våld.
Vill att föräldrarna engagerar sig
Många av eleverna uttrycker en önskan efter att föräldrarna ska engagera sig och skaffa kunskap om hur den digitala världen ser ut.
– Ungdomarna själva säger att de önskar att föräldrar var mer insatta i vad som kan hända på nätet. De önskar att de kunde gå till föräldrarna och få råd. Det som är viktigast är att föräldrarna lyssnar och inte överreagerar eller skuldbelägger. Ungdomarna är ofta rädda för att föräldrarna ska bli arga. De som blivit utsatta känner ofta skuld och skam.