Julskyltningen är igång och första advent närmar sig. Kryper stressen på när du tänker på den stundande julen? I så fall är du inte ensam. Här är stressforskaren Johanna Garefelts tips för en stressfri högtid.
– Stressen kring jul skiljer sig egentligen inte från resten av året, men det är nu saker ställs på sin spets.
Det säger stressforskaren Johanna Garefelt. Hon disputerade med en avhandling i folkhälsovetenskap vid Stressforskningsinstitutet för två år sedan och arbetar i dag på Socialstyrelsen. Hon säger att många blir stressade inför högtiden, och det handlar om både ekonomi och sociala krav och förväntningar.
– Att vi inte har tillräckligt med marginaler och då tenderar vi att prioritera ner att umgås med dem vi tycker om för att vi ska hinna med alla upplevda måsten. Men under julen läggs fler ”måsten” till, däribland att träffa släkten. Då behöver något annat stryka på foten – och det är oftast återhämtningen.
Rådet: sänk ambitionerna
Det kan vara svårt att stanna upp när man är mitt i julstressen. Men ett sätt att minska stressen är att göra just det, och ta ner ambitionerna.
– När du jämför dig med andra lägger du kanske omedvetet ihop allas bästa sidor till en enda supermänniska – som inte går att leva upp till som en enda person. Där behöver man prioritera vad som är viktigast. Och i den vågskålen bör man även lägga in tid, även om det såklart är lättare sagt än gjort. En del kanske måste ta extrapass för att ha råd med alla extra kostnader, men jag tror att föräldrars närvaro och glädje är viktigare än saker om man frågar barnen, säger hon.
Hon säger också att det i dag är svårt att freda tid för återhämtning och vila. Men för många är det nödvändigt med en paus efter stora sociala sammankomster.
– Det anses lite fult att tacka nej, men ett nej kan handla om att kunna prioritera, till exempel att kunna och orka tacka ja till andra umgängen man tycker är viktigare.
Könsroller består
En undersökning som SBAB gjorde förra året visar att kvinnor är mer stressade än män inför julen. Johanna Garefelt säger att det är svårt att gå emot de strukturer som gör att många kvinnor tar större planeringsansvar. Men den som har ork att utmana strukturerna kan exempelvis göra en lista över allt arbete som ska göras och fördela uppgifterna jämnt med sin partner.
– Saker som planering, att köpa presenter och mat i tid och förbereda inför sociala sammankomster läggs ofta på kvinnor. Arbetet kanske är jämställt fördelat under själva sammankomsten, men inte det tråkiga arbetet före och efter, säger hon.
Är du själv stressad inför jul?
– Ja, såklart. Jag är ju småbarnsförälder, kvinna, heltidsarbetande. Så absolut, säger hon.
Hur hanterar du det?
– Jag jobbar mycket med acceptans – att saker inte alltid blir som jag tänkt eller önskar och att det är okej. Allt går i perioder och det här är en mer intensiv period även för mig, och mörkret hjälper inte direkt till, säger hon.
Själv jobbar hon också med att dra ner ambitionsnivån och tipsar om att ta paus från sociala medier i perioder.
– Stäng av sociala kanaler som gör att du känner dig nere och otillräcklig. Följ istället sådant som ger dig en tankeställare, energi eller inspiration. Och om det känns fel att ”dra ner på ambitionsnivån” brukar jag tänka att ett nej till något är ett ja till något annat, även om det är lite klyschigt. Ta dig en funderare på vad som – på riktigt – är viktigt för dig.
Vad vill du se på samhällsnivå då?
– Jag tänker på arbetet med psykisk ohälsa, suicidprevention och mot ofrivillig ensamhet. Där behöver samhället steppa upp rejält kring jul. Där behöver vi ta hand om varandra bättre, men tyvärr kan det arbetet bli lidande under ledigheter.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.