Var femte kvinna mellan 23 och 70 år har inte screenats för HPV-virus. Nu hoppas regionerna att hemtester ska förändra det.
Bild: Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland.
Dagens ETC
Hemmatest istället för gynstol. För att upptäcka livmoderhalscancer skickar allt fler regioner nu ut testkit som kvinnan själv ska ta. Nu är förhoppningen att det ska få fler att testa sig – och att cancern inom några år ska vara utrotad.
Skåne, Stockholm, och Östergötland införde det redan i och med pandemin, och Västra Götaland förra året. I andra regioner är det än så länge bara de som har uteblivit från kallelserna till barnmorska som får testerna hemskickade. Sett över hela landet har det ändå blivit betydligt vanligare att ta ett hpv-test själv, hemma.
– Fler och fler regioner går över till det här. Helt enkelt för att det är smidigt både för regionerna och i synnerhet för kvinnorna, säger Joakim Dillner, ordförande i Nationellt Kvalitetsregister för Cervixcancerprevention.
En avgörande orsak till utvecklingen är ändrade riktlinjer från Socialstyrelsen. När de uppdaterade screeningprogrammet för att upptäcka livmoderhalscancer för snart tre år sedan, beslutades att alla regioner ska erbjuda självprovtagning.
– I och med pandemin blev det svårare för regionerna att erbjuda fysiska besök. Både för att en del kvinnor inte ville besöka sjukvården, och för att det var svårare att få tid. Ungefär samtidigt drog vi igång en översyn där vi såg över våra rekommendationer. Det ledde till att den tillfälliga möjligheten till självprovtagning som hade införts under pandemin permanentades, säger Malin Berggrund, projektledare på Socialstyrelsen.
Vissa regioner tvekar
Nu är riktlinjerna att alla regioner ska erbjuda hemmatester. Men i vilken utsträckning är upp till dem själva. I flera regioner, som Dalarna, skickas tester än så länge bara hem till dem som har uteblivit när de blivit kallade till barnmorska.
– Hos oss har det fungerat bra även innan, vi har en hög andel som kommer när de blir kallade. Och än så länge har vi inte full kunskap om det är samma hörsamhet när självtesterna skickas ut. Det är ett skäl till att vi valt att avvakta med att genomföra det här fullt ut, säger Åsa Wiking, samordningsbarnmorska i region Dalarna.
Joakim Dillner tycker dock att kunskapen är alldeles tillräcklig. Statistiken visar att en lika stor andel tar ett hpv-prov när de får det hemskickat, som när man blir kallad till en barnmorska.
– Det ligger på strax under 40 procent. Det är ganska exakt lika många som kommer när de får en kallelse hem med en tid för provtagning, säger han.
Den så kallade täckningsgraden, där även de som tar ett prov när de blir påminda eller till exempel i samband med att de besöker en barnmorska eller gynekolog av något annat skäl, är dock betydligt högre. Förra året låg den på nästan 80 procent. Men det innebär att ungefär var femte kvinna mellan 23 och 70 år inte har screenats för HPV-virus. För att andelen ska bli större menar Joakim Dillnert att det är särskilt viktigt att nå den grupp som ofta uteblir – och just det verkar man göra med självprovtagningen.
– Bland gruppen som annars är svåra att nå, de som kommer ibland eller aldrig, har vi sett en ökning när de erbjuds självprovtagning. Det är väldigt viktigt, för den här gruppen står för en ganska stor del av cancerfallen.
Lägre tröskel med hemmatest
Även Gunilla Bodelsson, verksamhetschef för klinisk genetik och patologi på Region Skåne, tycker att självprovtagningen varit framgångsrik. Inte minst för att flera av dem som brukar utebli tar testerna.
– Under de här åren har vi särskilt tittat på den grupp kvinnor som inte lämnat något prov överhuvudtaget, eller inte gjort det på många år, och där har vi nu lyckats fånga in en hel del kvinnor. Det är en väldigt stor vinst.
Hon tror att det finns grupper av kvinnor där tröskeln för att besöka en barnmorska eller läkare är hög, som tycker att det är lättare att ta testet själv. Men även bland unga kvinnor i Skåne har en stor andel gjort självprovtagning hemma.
I början uppfattade vi det som en ganska stor oro hos kvinnor, att det inte skulle vara lika bra om man tog provet själv. Men det är det.
– Hörsamheten i de yngre åldersgrupperna har varit stor. Det talar för att andelen som kommer ta de här testerna kommer öka. Vi hoppas ju på det, eftersom vi ser stora vinster. Kvinnan själv behöver inte uppsöka sjukvården, samtidigt som det frigörs tid för barnmorskorna.
Men är hemmatesterna lika pålitliga?
– Ja, de är precis lika bra ur medicinsk kvalitetssynpunkt. I början uppfattade vi det som en ganska stor oro hos kvinnor, att det inte skulle vara lika bra om man tog provet själv. Men det är det.
Som ett covid-test
Att göra fel när man tar testerna är ovanligt. Enligt Katarina Lannervall, enhetschef på Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland, är det få prover som inte går att använda när de skickas tillbaka för analys.
– Att ta ett sådant här test är inte svårare än att ta covid-test hemma. Laboratorierna behöver en så liten mängd material så det har inte varit några problem, säger hon.
Hon tror att livmoderhalscancer inom en ganska snar framtid kommer att vara i princip utrotad. Mycket tack vare att vaccinering mot HPV numera ingår i vaccinationsprogrammet för barn, men även för att fler vuxna kvinnor kan testa sig för HPV.
– Vi har jobbat mycket med att försöka minska trösklarna för screening. Att inte behöva gå till en barnmorska är ett exempel på det, samtidigt som den som vill ta provet på en mottagning fortfarande ska kunna göra det, säger Katarina Lannervall.
Även Joakim Dillner är hoppfull:
– Om några år borde vi kunna ha fått bort livmoderhalscancern. Det finns alla förutsättningar för det.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.