Sen kom sommarens personalbrist och på Östra sjukhuset i Göteborg fattade ledningen det drastiska beslutet att börja skicka hem förstföderskor bara timmar efter förlossningen. På Danderyd och Södersjukhuset i Stockholm hade ett hundratal barnmorskor sagt upp sig fram till mitten av oktober och under några dagar i slutet av månaden sade ytterligare ett 40-tal på Danderyd upp sig. Samtidigt gick barnmorskorna på Huddinge ut med att de tänkte sluta jobba extrapass.
Ny statistik
Nu har Socialstyrelsens statistik över förlossningar förra året kommit. Siffrorna visar att krissjukhusen i Stockholm sticker ut när det gäller vissa saker. Kvinnor som föder barn på Södersjukhuset eller Huddinge löper exempelvis något större risk att drabbas av en allvarlig bristning än genomsnittet i landet.
Men skillnaderna är ganska små och de är inte nödvändigtvis en spegel av förlossningskrisen. Det säger Emma Jonsson, barnmorska och ordförande för Vårdförbundet i Stockholm.
Bristningarna minskar
En förklaring till att fler drabbas av allvarliga bristningar i Stockholm än i övriga landet är att kvinnor i Stockholm i genomsnitt är äldre när de föder sitt första barn än kvinnor i resten av landet, 30,9 år jämfört med 29,3 i riket.
Stockholm har länge legat över rikssnittet när det gäller allvarliga bristningar och har gjort flera satsningar för att minska dem.
– Det har verkligen varit ett aktivt arbete, och om det är någonting som sticker ut i statistiken så tycker jag att det är att man fått ner bristningarna, trots den arbetsmiljön man har. Politikerna skryter om att bristningarna gått ner, men det betyder inte att allt är bra. Siffrorna ser bra ut, men det är ju för att vi vänder ut och in på oss själva för att de födande inte ska drabbas, säger Emma Jonsson.
Eva Nordlund, ordförande för Barnmorskeförbundet är inne på samma linje.
– Det beror naturligtvis på att barnmorskor och annan personal gör allt för att få det att fungera. Det kommer nå en gräns till slut, säger hon.
På Östra sjukhuset var den genomsnittliga vårdtiden för en förstföderska som fött vaginalt strax över två dygn förra året. Även på Huddinge, Solna, Danderyd och Södersjukhuset låg vårdtiderna strax över två dygn.
Över snittet i Stockholm
När det gäller epidural, ryggbedövning, ligger Stockholm över genomsnittet. Enligt Emma Jonsson går det inte att säga om det är bra eller dåligt att en hög andel fått epidural. Siffrorna säger inte allt.
– Det är jättekomplext. Man behöver titta på andra saker också. Om jag som barnmorska förespråkar bedövning för att jag inte har tid att ge det stöd just den här födande behöver, för att jag behöver vara på ett eller två rum till, då blir det ju fel, säger hon.
Samtidigt betonar hon att hon ogillar bilden att det skulle vara finare och bättre att föda utan bedövning.
– Det kan också vara så att kvinnan har det stödet hon behöver och ändå behöver bedövningen. Det talar inte siffrorna om. Jag vänder mig mot ”du som föder utan epidural, du har fött på riktigt.” Jag tycker att varje födande ska känna ”du är bäst på att föda ditt barn”, oavsett sätt att föda på, säger hon.