Bland det läromaterial som nyligen tagits fram av regeringen i Hongkong finns ett exempel på två elever som studerar tillsammans. I materialet varnas det för att låta pluggstunden övergå i sexuell aktivitet och det föreslås istället att paret tyglar sina lustar genom att spela badminton.
Det något udda förslaget är en del av ett större underlag som innehåller både övningar för elever och instruktioner och vägledning för lärare vad gäller sexuella situationer.
Bland annat föreslås det att sexuella impulser kan kontrolleras genom att undvika ”stimulerande publikationer och media” och man uppmuntrar unga att sysselsätta sig med aktiviteter som för bort tankarna från sex.
”Det är normalt för människor att uppleva sexuell lust och ha sexuella fantasier, men vi måste inse att vi kan styra våra lustar och borde reflektera noga innan vi agerar, så att vi kontrollerar vår lust istället för att den kontrollerar oss”, står det i de nya riktlinjerna, enligt tidningen New York Times.
Kritiken: ”Otidsenligt”
Riktlinjerna har snabbt blivit föremål för kritik såväl som åtlöje.
Bland tonåringar i Hongkong upplevs materialet som världsfrånvänt och det skojas om att man numera är ”friends with badminton” istället för ”friends with benefits”, rapporterar New York Times. Det vill säga, löst översatt till svenska, att man är ”vänner med friskvård” istället för ”vänner med förmåner”.
Bland kritiker ses myndigheternas fokus på avhållsamhet som otidsenligt.
Exempelvis argumenterar Diana Kwok, professor i genusvetenskap vid Education university i Hongkong, för att man borde lära unga att hantera och förstå sin sexualitet, snarare än betona hur den ska kontrolleras, skriver New York Times.
Slutsatsen i underlaget är genomgående att unga ska avstå och avhålla sig från sex.
Något Hans Olsson, sakkunnig i sexualupplysning på RFSU, håller med om.
– Slutsatsen i underlaget är genomgående att unga ska avstå och avhålla sig från sex, på så vis är det en tillbakagång till en ganska gammaldags sexualundervisning, kommenterar Hans Olsson.
Han påpekar också att materialet är övervägande heteronormativt och lägger tonvikt vid de negativa konsekvenser ett sexuellt utforskande i ung ålder kan få.
– Här handlar det nästan uteslutande om ett flicka-möter-pojke narrativ och i stort sett varje moment slutar med en varning och ett förmanande pekfinger.
Experten: ”Tror mer på det öppna samtalet”
En hållning som är långt ifrån den positiva syn på sex och sexualitet som RFSU arbetar för att främja, förklarar Hans Olsson.
– Som vi ser det är sex ingenting som ska eller behöver undvikas. Det är mycket bättre att få diskutera och reflektera öppet och gemensamt om de här frågorna, säger Hans Olsson.
Tvärtom, menar han, är det mer problematiskt när ämnet sex omgärdas av tystnad och tabu.
– Då är det mycket större risk att saker händer som man inte vill ska ske.
Att materialet skulle förbereda unga för en komplex framtid, som utbildningsdepartementet i Hongkong hävdar, är Hans Olsson skeptisk till.
– Det blir väldigt kontraproduktivt. Istället för att få verktyg att hantera och navigera i en allt mer komplex värld så uppmuntras man att helt och hållet undvika vissa frågor.