För många har semestern just dragit igång. Det är nu vi ska ha det som allra härligast – och även få årets ordentliga vila och återhämtning.
Men att det blir så är inte självklart. Återhämtningen infinner sig inte bara för att vi inte måste vara på våra arbeten. Semester är i sig inte likställt med vila. Så hur ska vi göra då för att bli så där härligt avslappnade och harmoniska som vi drömmer om?
Enligt Kerstin Wentz, överpsykolog och forskare som arbetar på Arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska universitetssjukhuset, finns det en hel det vi kan göra. Inte minst – börja redan innan semestern. Hur vi har det när vi arbetar spelar stor roll för hur vi har det när vi är lediga.
– Man ska inte stressa eller ha väldigt mycket att göra innan semestern, och det är arbetsgivarens ansvar att se till att det inte är så. Är man trött när man väl får semester kommer återhämtningen senare. Vanligen brukar det ta åtta dagar innan man når den platå där man har tillgång till hela sin resurs, där man känner sig glad, pigg och optimistisk. Går du in i semestern stressad tar det längre tid.
Avgörande för att känna sig utvilad är också att det finns möjlighet att dra sig tillbaka. Att själv kunna välja när man ska ha socialt umgänge och hitta på saker, och när man bara ska vara utan särskilda krav, är viktigt.
– Är man trött känner de flesta att de vill kunna dra sig tillbaka lite. Att det finns utrymme för att kunna göra det, vet man är betydande för att få en bra semestereffekt, säger Kerstin Wentz.
Viktigt att kunna skrota
Samtidigt kan semestern vara en tid där man äntligen har tid att träffa släkt och vänner, att umgås mer intensivt med sådana man kanske inte hinner träffa i vardagen. Och det kan man göra, enligt Kerstin Wentz. Det viktiga är att det finns rum för både och – att man själv väljer det umgänge som ger energi.
– Man ska umgås med dem man gillar allra bäst. Att överhuvudtaget själv kunna välja favoritinnehållet i sin semester spelar stor roll, och att det finns utrymme för att känna sig fri. Vill man bara gå runt och skrota ska man kunna göra det.
Grundläggande är att känna efter vad som ger en glädje och vad som känns trevligt, och låta det styra.
– Vi känner själva vad som är bra för oss. Det som känns roligt, som vi ser fram emot, som ger oss välbefinnande, det är det vi ska göra. Då ökar våra resurser och vi känner oss piggare, starkare och mår bättre.
Bättre samtal som utvilad
Ofta har vi ju fler än oss själva att ta hänsyn till. Kanske krockar min vilja och mina behov med min partners? Hen kanske bjuder in gäster som jag inte alls har lust att träffa eller tycker att vi ska ägna fyra veckor åt att spela oss igenom alla Sveriges minigolfbanor? Här är, inte helt överraskande, kommunikation viktigt.
– Man måste prata om förväntningar och vad som är viktigt för en, och även se till att man inte är så trött i vardagen så att man inte möts. Är du utvilad är förutsättningarna för att ha bra samtal och vara toleranta mot varandra mycket bättre.
En annan sak för att öka välbefinnandet – bränn inte allt krut på en enda sommarsemester. Försök ha ledigt flera gånger under året. Några långhelger då och då kan räcka.
– Det har också en återhämtande effekt. Men människor börjar också glädja sig flera veckor innan semestern börjar, man går runt och gottar sig åt det som väntar. Det är bra för välbefinnandet att få göra det flera gånger om året.
Och så förstås – prioritera god sömn.
– Vid sidan av att kunna rå sig själv och känna sig fri är sömnen något av det viktigaste. Se till att sova ut. Har du småbarn, turas om med din partner, se till att någon alltid får sova ostört.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.