Siri Helle är psykolog, författare och föreläsare och syns ofta i medier när det gäller råd om skärmtid, telefonanvändande och sociala medier. När Folkhälsomyndigheten, FHM, nu kommer med rekommendationer för skärmtid tycker hon att det är ett bra tillfälle för familjer att sätta sig ner och prata om sina skärmvanor.
Och runt många köksbord riskerar det att bli konflikt. Statistiken visar att ungdomar i snitt måste halvera sin skärmtid för att följa rekommendationerna.
– Det är en stor beteendeförändring för många. Det är tufft som förälder att stötta en tonåring i det, säger Siri Helle.
Informationsglapp
Först i december kommer FHM med en tydligare vägledning när det gäller skärmtider. Fram tills dess får föräldrar själva fundera över hur de ska göra för att följa råden.
– Folkhälsomyndigheten har tänt gnistan vid middagsbordet, men sen kommer facit inte förrän om tre månader, säger Siri Helle lite skämtsamt.
Hur ska man få det att bli ett bra samtal och inte en konflikt?
– Jag tycker att man ska sätta sig ner tillsammans och säga till barnen att nu har de här rekommendationerna kommit. Hur tänker vi som familj kring det? Man får förklara för barnet att man vill att det ska må bra och berätta vad forskningen säger.
Hur pratar man med mindre barn?
– Man behöver anpassa samtalet efter ålder och mognad. De minsta kan man förstås inte prata med, men så fort de är så stora att de kan börja reflektera kring sitt eget beteende ska de gärna vara med och ge sin syn på beslut som rör dem.
Hon säger också att en viktig del i samtalet är att som vuxen vara ödmjuk kring sina egna skärmvanor.
– Det är ett tydligt forskningsfynd att det kan skada relationen om föräldrar använder digitala medier när barn försöker få kontakt med dem, säger hon.
Skärm kan vara som sallad
Det behövs fortfarande mer forskning för att säkert kunna säga hur barn påverkas av skärmtid. Men Siri Helle tycker ändå att det är bra att FHM kommer med rekommendationer nu.
– Det är så många föräldrar som har efterlyst det i åratal, säger hon.
Samtidigt är det svårt att komma med tydliga tidsangivelser om hur mycket skärmtid barn och ungdomar klarar av. Särskilt när det gäller den äldre åldersgruppen, 13-18 år.
– För små barn har Folkhälsomyndigheten följt Världshälsoorganisationens råd om stillasittande. De ska inte vara stillasittande mer än nödvändigt, det tar tid från annat som små barn behöver. Vad som är mer kontroversiellt är tidsangivelser för ungdomar. För dem har det så mycket att göra med vad de gör på skärmarna. Man kan tänka sig ungdomar som har balans i livet och tränar och sköter skolan, men också har ett gamingintresse, säger hon.
Siri Helle säger att i debatten jämförs skärmtid i dag med godis. Hon skulle hellre se att det jämförs med mat.
– Jag brukar säga att skärmar inte är som godis – ju mindre, desto bättre. Det är mer intressant vad de konsumerar.
Kan du ge ett exempel?
– Det är skadligt att exempelvis vara utsatt för trakasserier på nätet, eller att fastna i kaninhål som triggar missnöje med den egna kroppen, särskilt när man redan mår dåligt, säger hon.
Men skärmen har också sina motsvarigheter till sallad, saker man kan äta nästan hur mycket som helst av.
– Att umgås. När sociala medier är bra är det toppen. Att ha videosamtal eller spela med kompisar över nätet, eller om man har någon hobby. Det kan vara programmering eller Tiktokdans, säger hon.
Hon ger också rådet att som förälder inte vara för hård.
– Den viktigaste skyddsfaktorn är att barn har en trygg vuxen att prata med. Är man för hård är risken att barnen inte vågar berätta om de varit med om något jobbigt, till exempel på en hemsida de inte får vara på. Det är viktigt att lämna öppet för att barnet alltid kan prata med dig om det hänt något.
Enkät: Hur tänker du om skärmtid?
Aya Tahir, 9, och Adil Tahir, 50
– Vi försöker dra ner på det. Förut var det sex timmar per dag, men nu är det två timmar max. Mer känns inte bra. Det finns mycket dåliga saker på sociala medier, ungdomar som influerar som säljer eller brukar droger och påverkar negativt, säger Adil Tahir.
Aya: – Jag tycker också det känns bra att bara ha två timmar för det är svårt att lägga bort telefonen och göra något annat annars.
Louise Cassergren, 33
– Det är svårt med skärmtid, även för mig. Det är beroendeframkallande och gör att man tappar kontakten med omgivningen och inte är lika närvarande. Min dotter är bara fem månader och innan hon föddes sa vi ingen skärmtid men det är svårt. Så fort TV:n är på så dras hennes blick till den, den går inte att tävla med. Men vi ska försöka hålla det till noll så länge vi kan. Jag tänker att om det är två, tre timmar om dagen för tonåringar så borde det gälla även oss vuxna. Skärmen äter lätt upp oss och vi tappar det kreativa och lekfulla som även vuxna behöver.
Gymnasielever
– När jag var yngre hade mina föräldrar begränsningar för mig, men de har släppt det nu, säger Alexandré Caplon och får medhåll från flera.
– Men de säger fortfarande att vi borde lägga bort telefonerna och gå ut och göra nåt, säger Tuva-Li B Nagi.
– Det är svårt att inte ha skärmtid, vi snackar ju med varandra på snapchat till exempel, det är där vi har kontakt, säger Phelipe Reinert.
Ser ni själva några problem med skärmen?
– Ja, svarar alla.
– Det är framförallt på kvällen, det är lätt att fortsätta scrolla, Nellie Bergkvist.
– Då förlorar man sin sömncykel och det blir svårt att ta sig till skolan, säger Moa Andersson.
– Sen blir vi mindre originella och kreativa när vi bara matas med innehållet från sociala medier, säger Elias Ekman.
Känner ni till Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer?
– Ja, tre timmar och det är inte rimligt. Vi har ändå vuxit upp delvis utan telefoner men det vore jättesvårt för oss att ha kontakt så som vi har om våra telefoner togs bort nu, säger Nora Korenius.
Viktoria Nagy, 22, och Doren Berki, 23 år
Doren: – Jag använder mobilen mycket, till kartappen och kommunikation, men jag har tagit bort mina privata konton i sociala medier för att jag upplever att de gör mig frånvarande från min omvärld och det gör mig trött och avtrubbad.
Viktoria: – Jag är alltid uppkopplad till jobbet, familjen och vännerna... Så det blir ofrånkomligt mycket skärmtid för att telefonen är ett verktyg, så jag försöker lägga bort den när jag kan det.
Irene Alverholm, 68, och Inger Thunberg, 76
Irene: – Jag tycker att det är förfärligt hur utveckligen blivit. Det är som att folk inte har någonting annat för sig, de kan inte prata normalt, tittar bara i telefonen eller pratar i den. Barn ska inte sitta vid skärmar alls.
Inger: – Jag ser hela tiden hur barn och hundar kämpar för att få uppmärksamhet men inte får det, eller att det är barnen som sitter med skärmen och är helt avstängda från omvärlden. Jag har vuxit upp som barn ska göra, och det här det är sorgligt att se.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.