Fab bildades som en föräldragrupp till patienter vid Mandoklinikerna för drygt 30 år sedan. Föreningens ordförande Jörgen Frändfors är förskräckt över att Region Stockholm inte ser den nytta som han menar att Mando haft för ätstörningspatienter. Enligt företagets statistik blir 75 procent friskförklarade efter behandling.
– Nu är det ju en vacker tanke ifrån regionen att man ska fånga upp det där mycket tidigare. Men vad man gör är ju att man kastar bort 30 års erfarenhet av hur man vårdar de som är riktigt sjuka, säger han, till Dagens ETC.
Beslutet kallas ideologiskt
Idag har Mando en majoritet av slutenvårdsplatserna för ätstörningspatienter, 41 av 59. Resterande ligger på Region Stockholms specialistklinik, Stockholms centrum för ätstörningar, SCÄ, och barn- och ungdomspsykiatrin, Bup.
På borgerliga ledarsidor, i debattexter och på sociala medier har också opinionsbildare och oppositionspolitiker tagit strid för Mandoklinikerna. Många hävdar liksom Jörgen Frändfors att köerna kommer att bli olidliga – för var ska alla Mandos patienter ta vägen?
"Det är ett rent ideologiskt motiverat beslut. Slutsatsen blir att Socialdemokraterna tycks ogilla privata aktörer mer än de bryr sig om de sjuka som drabbas", skriver exempelvis ledarskribenten John Norell på Svenska Dagbladet.
”Patienten i centrum”
John Norell pekar på att köerna till ätstörningsvården är långt över vad vårdgarantin tillåter och just den biten är faktiskt de flesta överens om. Ätstörningsdiagnoserna har ökat dramatiskt – främst bland unga tjejer. I åldersgruppen 15-29 år ökade diagnoserna med nästan 30 procent åren 2017-2022, enligt Socialstyrelsens statistik.
– Anledningen till att vi gör den här förändringen är just att komma åt problemet med de långa köerna. Vår uppgift som politiker är att sätta patienten i centrum. Och då måste vården anpassa sig till patienten och inte efter enskilda vårdgivare, säger Sandra Ivanovic Rubin (MP), ordförande för psykiatriutskottet i Region Stockholm till Dagens ETC.
Hon förnekar att beslutet skulle vara ideologiskt. Trots att det var en del av valrörelsen för samarbetspartierna Vänsterpartiet och Socialdemokraterna att ta tillbaka kontrollen i den "sönderprivatiserade vården" i region Stockholm. Istället säger hon att förändringar görs i de vårdenheter som haft brister, både inom regionstyrda verksamheter och i privata.
Ätstörningsvården, menar hon, har fungerat illa för att man inte i tillräcklig utsträckning kunnat fånga upp patienter vid ett tidigare stadie. Därför gör man om strukturen för ätstörningsvården genom att lägga en del av ätstörningsvården i öppen vården – som delvis kan upphandlas av privata företag – parallellt med utbildningsinsatser. På så vis hoppas hon minska behovet av slutenvårdsplatser.
Svårt att förebygga
Jörgen Frändfors från Fab tror att det är lättare sagt än gjort.
– Att upptäcka att någon har till exempel anorexi eller bulimi när man är förälder, det kan vara, jag ska inte säga omöjligt, men vi klarade det inte. Vi förstod ingenting. Och då hinner man tyvärr bli väldigt sjuk.
Men Sandra Ivanovic Rubin vill också göra förändringen för att förenkla vården för de som är samsjukliga, vilket mer än hälften av alla patienter med ätstörningar är.
– Vi har ju haft ett system där ätstörningsvården har bedrivits helt separat från övrig psykiatrisk vård. Och det har då inneburit att patienter har skickats fram och tillbaka mellan olika vårdgivare. Med den nya inriktningen så förändrar vi det, säger hon.
Kan inte föränga avtalet
Vad gäller företaget Mando så finns det för det första ingen juridisk möjlighet att förlänga avtalet eftersom företaget nått sin maxgräns för förlängt avtal. Det är inte heller säkert att Mando skulle vinna vid en ny upphandling. För det andra, menar Sandra Ivanovic Rubin, finns det också flera allvarliga brister inom företaget.
– Bland annat har man rapporterat användare av bolagets våg och app som ett vårdbesök.
På så sätt har man plockat ut mer betalt än vad man kanske har rätt till i det här avtalet.
En annan brist som jag tycker är väldigt allvarlig i det här är bristen på legitimerad personal och att man helt saknar psykologer.
Dagens ETC granskade Mandoklinikerna för två år sedan och kunde även då se flertalet brister, bland annat att de som betalade företaget privat fick gå före i kön. Region Stockholm har det senaste året utrett företaget och kom i juli i år med ett varningsbrev där de begärde ett återkrav efter bland annat dubbeldebiteringar av patienter.
Men ser ni några potentiella risker för att patienter som har påbörjat Mandos metoder hamnar i kläm under den här förändringen?
– Jag förstår verkligen alla föräldrar som är oroliga för vissa har ju verkligen blivit hjälpta av den här metoden. Men i vår uppföljning så är det tydligt att såsom patienter för ätstörningsvård har behandlats idag så är det väldigt många som inte får den hjälp de behöver. Vi har ju pratat med väldigt många patienter och oroliga föräldrar och det är deras vittnesmål som till stor del, tillsammans med vår granskning, ligger till grund för den här förändringen, säger Sandra Ivanovic Rubin.
Det är i nuläget oklart om regionen kommer fortsätta använda manometern i någon del av vården, men man kommer fortsatt kunna arbeta med ätträning, och ett flertal andra metoder som också tar hänsyn till patienters samsjuklighet.
– I praktiken så kommer det att finnas fler vårdgivare att vända sig till för att vi stärker upp kapaciteten totalt i ätstörningsvården, säger Sandra Ivanovic Rubin.
Exakt hur många vårdplatser regionen kommer ha beslutas om under mandatperioden. Men det finns inga planer på att minska antalet slutenvårdsplatser.
Dagens ETC har sökt Mando.