För kvinnor som drabbas av depression under eller efter graviditeten är risken sex gånger så hög att dö av onaturliga orsaker, som självmord. Det visar en ny stor studie från Karolinska Institutet.
– Tidig upptäckt och behandling av förlossningsdepression är helt avgörande för att förhindra suicid. Det här är något som verkligen kan förbättras i sjukvården, säger forskaren Donghao Lu.
Att drabbas av depression under graviditeten eller strax efter förlossningen innebär enligt en nya studie en dubblerad risk att avlida av både naturliga och onaturliga orsaker. Högst är risken att dö av onaturliga orsaker. Att kvinnor med det som allmänt kallas förlossningsdepression begår självmord är hela sex gånger vanligare än vad suicid är bland kvinnor överlag.
Det visar studien från Karolinska Institutet, KI, som gjorts på 86 500 kvinnor med förlossningsdepression och som fött barn mellan 2001 och 2018. Dessa jämfördes sedan med drygt 865 500 kvinnor i samma ålder som födde barn samma år, utan att ha drabbats av förlossningsdepression.
– Tidigare studier har visat att kvinnor som drabbas av förlossningsdepression lider en större risk för suicid de första åren efter graviditeten. Vi ville bekräfta de uppgifterna i en större studie över längre tid, säger Donghao Lu, docent vid Institutet för miljömedicin på KI och medförfattare till forskningsstudien.
Stor skillnad mellan regioner
Sjukvården i Sverige håller generellt väldigt hög kvalitet, konstaterar han, men avgörande skillnader finns kring hur man hanterar frågan om förlossningsdepression i olika regioner.
– I vissa regioner screenar man efter depressiva symptom redan under graviditeten och har klara riktlinjer att följa. Det här är något som skulle behöva beaktas mer över hela landet, säger Donghao Lu och utvecklar:
– Screening efter depressiva symptom, sex till åtta veckor efter förlossningen, är redan implementerat som standard i de nationella riktlinjerna. Men tidig upptäckt, behandling och avstigmatisering av förlossningsdepression är helt avgörande för att förhindra suicid, så det är något som verkligen kan förbättras.
Lägre inkomst - större risk
Kvinnorna som drabbades av förlossningsdepression, fann man i studien, var i högre utsträckning födda i Norden, hade kortare utbildning och lägre inkomst än de som inte drabbades.
– En hypotes är att dessa kvinnor inte söker vård eller erbjuds screening efter förlossningen i samma utsträckning, vilket gör att deras depression utvecklas och är värre när den väl upptäcks. Vi menar att dessa kvinnor är särskilt utsatta och bör vara i fokus för framtida åtgärder, säger Donghao Lu.
Förutom vårdapparaten har anhöriga en viktig roll att spela för att hjälpa kvinnor med förlossningsdepression att må bättre, menar han.
– Alla kvinnor är olika, men det man kan hålla utkik efter som partner, vän eller anhörig är ihållande ledsamhet, starka känslor av skam och skuld, värdelöshet och hjälplöshet. Att ett par dagar efter förlossningen drabbas av vad som kallas ”baby blues” är vanligt, men efter ett par veckor ska det ha gått över. Om den inte har det kan man som nära anhörig försöka uppmuntra kvinnan att prata med en barnmorska eller en läkare, säger Donghao Lu.