Dagens ETC
En finsk forskningsstudie visar att vanliga födoämnen som bananer, vete, havre och yoghurt kan orsaka diabetes typ 1 hos barn. Samma studie pekar samtidigt ut de ingredienser i din frukost som i stället sänker risken för att utveckla sjukdomen.
Jörgen Lund
Text
Barn som är mottagliga för att utveckla diabetes typ 1 har större risk att göra just det om de äter bananer, yoghurt och mat som innehåller havre och/eller vete. Att äta jordgubbar och blåbär minskade risken att utveckla sjukdomen och grönsaker som broccoli, vitkål och blomkål hade en skyddande effekt, visar resultaten i den finska studien.
Vill du fortsätta läsa?
Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det
loggar du in här
.
JUST NU: Prova en vecka utan kostnad
Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.
POPULÄRT VAL: Läs hela hösten
Vill du läsa hela hösten till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.
Betala per år
Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.
Jörgen Lund
Text
Ämnen i artikeln
Kommentarer
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.