Personer med hälsofarlig övervikt har möjlighet att försöka åtgärda sin fetma med en så kallad gastric bypass-operation. Vid en sådan kopplas delar av magsäcken och en del av tunntarmen bort från övriga matsmältningssystemet. Inför operationen behöver patienten gå ned i vikt, dels för att minska storleken på levern, dels för att minska mängden fett som ligger runt magens inre organ.
Sedan tidigare har det dessvärre visats att en majoritet av dem som genomgår fetmakirurgi ökat i vikt igen fem år efter operationen. Dessutom har ett annat forskarlag, när de jämförde effekten från dieten inför operationen och från operationen i sig, visat att dieten hade större effekt på ämnesomsättningen och ledde till fler förändringar än vad kirurgin gjorde.
”Behöver fler studier”
Nu visar en ny studie från det sistnämnda forskarlaget att de positiva effekterna på ämnesomsättningen hos många avtar redan efter ett år. Vilket lämnar oss med frågan: Är det ens lönt att försöka åtgärda sin fetma kirurgiskt?
– Vi behöver göra fler och större studier för att dra säkra slutsatser. En fördel med fetmaoperationer är att en majoritet av personer med typ 2-diabetes ser en tillbakagång av sin sjukdom efteråt, säger Nils Wierup, professor i neuroendokrin cellbiologi verksam vid LUDC och en av huvudpersonerna bakom studien, i ett pressmeddelande från Lunds universitet.
– Och även om en stor andel av de personer som får en fetmaoperation går upp i vikt efteråt så blir det oftast inte en återgång till samma vikt som tidigare. Framöver vill vi titta närmare på vad som händer med ämnesomsättningen på individnivå eftersom det kan se olika ut.
Hoppas på åtgärder
Det forskarna i den nya studien fann var att de största förändringarna hos patienten inträffade strax efter operationen, men också att koncentrationen av metaboliter och fetter ett år senare närmade sig samma nivå som före operationen – och detta hos alla de 148 deltagarna i studien.
Att forskarna valde att studera ämnesomsättningen efter en gastric bypass beror på att en uppföljning av endast vikt efter ett ingrepp kan vara ett alltför trubbigt instrument för den som vill studera effekterna av ingreppet. Enligt Peter Spégel, docent i molekylär metabolism vid Lunds universitets diabetescentrum, LUDC, som lett studien, ger förändringar av ämnesomsättningen en bättre förståelse för vad som egentligen händer i kroppen.
– Vi kunde se förändringarna när deltagarna fortfarande hade ett lågt BMI efter operationen. Genom att studera ämnesomsättningen kan vi få en tidig indikation om att ohälsosamma förändringar är på väg. Vi hoppas att kunskapen kan användas för att följa upp individer efter fetmakirurgi och sätta in förebyggande åtgärder som kan förhindra en kommande viktuppgång, säger Nils Wierup i pressmeddelandet.