Riktigt så enkelt är det kanske inte, men en studie från Stockholm Universitet visar att din partners doft kan skapa en känsla av lugn och trygghet. För de som upplevde sig tryggare i sin kärleksrelation gav doften störst effekt.
– Partnerns doft kan fungera som en trygghetsstimuli, något som jag tycker är väldigt spännande, säger Anna Blomkvist forskare på psykologiska institutionen på Stockholms Universitet.
Efter att ha stressat testpersoner med elstötar i fingrarna fick de lukta på t-shirts med olika dofter och uppge vad de kände. T-shirten som doftade av deras partner gav lugn för de flesta. Men för de som hade lite mindre trygg anknytning till sin partner sågs inte effekten av partners kroppsdoft lika starkt.
– De som är mer otryggt anknyta drar sig ofta undan vid stress och tar hand om det själva. Det kan kanske vara därför som deras egen lukt skapar lugn, för det är vana vid att det är dem själva som skapar trygghet i stressade situationer, menar Anna Blomkvist.
Lukt och sex
I studien undersökte hon också hur bra luktsinne deltagarna har, och hur det påverkar till exempel sexlivet. Det visade sig att de som har bra luktsinne även har högre sexuellt välbefinnande. Något som Anna Blomkvist tror hänger ihop med att man blir mer närvarande i en kärleksrelation om man har bra luktsinne.
– Om man är bra på att plocka upp tecken hos ens partner kan det eventuellt vara det som påverkar och ger ett bättre sexliv.
Även risken för otrohet var lägre för de med bra luktsinne. Det verkar alltså finnas mängder med fördelar med ett bra luktsinne. Men löper då de som förlorat, eller fått sämre, luktsinne efter covid-19 större risk för ett dåligt sexliv och ökad otrohet i sin relation?
– Så långt skulle jag inte vilja dra det men vi ser ett samband mellan högt uppskattad luktförmåga och lägre risk för otrohet, säger Anna Blomkvist.
Kan tränas upp
En tröst för de med dåligt luktsinne är att allt inte luktar rosor. Vissa lukter är tätt sammankopplade med äckel. Och dessutom, det går att träna upp sitt luktsinne. Efter covid-19 räknar man med att 300 000 till 400 000 personer i Sverige har fått skador på luktsinnet. Därför öppnade Karolinska Institutet i höstas upp en luktmottagning i Huddinge för patienter från hela landet. Träningen är lite som sjukgymnastik. Ett antal övningar som ska göras två gånger dagligen på egen hand. Men om det inte hjälper bör man få en remiss till luktmottagningen.
Anna Blomkvist hoppas att hennes forskning framöver ska kunna hjälpa personer i reellt stressiga situationer.
– Det vore intressant att se hur man skulle kunna använda sig av doften från en partner i till exempel en t-shirt i en otrygg eller stressig situationen på till exempel ett sjukhus. Att kunna ge trygghet och lugn i en sådan situation med ett så enkelt redskap som en t-shirt vore ju fantastiskt.
Doft är något som fascinerar Anna Blomkvist som vill fortsätta forska inom området.
– Jag skulle vilja forska mer i hur doft påverkar vänskapsrelationer, det förvånade mig hur lite forskning som fanns på det området.