Förlusten av luktsinnet var ett av de utmärkande symptomen på covid-19. För de flesta var det ett problem som successivt försvann efter att infektionen släppte, men för somliga kom luktsinnet aldrig tillbaka – något som betyder att de inte kan känna doften av nyklippt gräs eller sniffa på en nyfödd bebis.
Nytt hopp för patienter med anosmi, som åkomman heter – eller dess grymmare tvilling parosmi, som får vanliga vardagsdofter att omvandlas till stanken av ruttnande kött eller avlopp – finns nu tack vare brittiska forskare.
Till och med patienter som inte haft något luktsinne på årtionden tror man sig kunna hjälpa.
Injiceras med sin egen blodplasma
Chrissi Kelly är den första patienten att få testa behandlingen, men inom kort hoppas hennes läkare att den ska kunna rullas ut över hela Storbritannien, rapporterar The Guardian.
Behandlingen går ut på att en koncentrerad mängd av patientens egen blodplasma, rik på så kallade tillväxtfaktorer, injiceras i det skadade området för att främja läkning och återhämtning.
Chrissy Kelly är eld och lågor över att få prova behandlingen.
– Det är fantastiskt att det nu finns en behandling och att jag blir den första att få testa den, säger hon till The Guardian.
Blir kliniskt deprimerade
Johan Lundström, professor i psykologi med inriktning mot luktperception vid institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska institutet, framhåller att luktsinnet är viktigare än vi tror för oss.
– Vi har mycket bättre luktsinne än vi tror och faktiskt ett bättre luktsinne än de flesta djuren. Släpper du en droppe mögel i en olympisk simbassäng kan människor känna av det, säger han.
Vardagen blir grå, som att du levde i en glasbur.
Utan luktsinnet försvinner dessutom 90 procent av smakupplevelsen, vilket gör att många av dem som drabbas av luktbortfall blir kliniskt deprimerade, konstaterar Johan Lundström.
– Det första som händer när du tappar luktsinnet är att all smak försvinner och all mat smakar bara gröt. Många drabbas även av nedstämdhet och ibland klinisk depression. Vardagen blir grå, som att du levde i en glasbur.
”Resultaten är lovande”
Den nya brittiska behandlingen är han försiktigt kritisk till.
– Huvudproblemet idag är att det finns så lite forskning på det här och knappt någon behandling alls. Det som finns är luktträning, vilket de flesta som gör den tycker hjälper. Men det är bara omkring 20 procent som gör den, eftersom det är så vansinnigt tråkigt.
Vad avser att injicera frisk blodplasma i ett skadat område för att återställa luktsinnet, menar Johan Lundström att forskningsresultaten är otillräckliga.
– I de studier som man fått positiva resultat har det varit för lite kontroller av andra effekter som kan påverka, vilket brukar vara en varningsklocka. Resultaten är lovande, men det är lite för tidigt för att tro på dem, säger han.