Nedläggningsbeslutet har kritiserats av Svenska covidföreningen.
– Vi delar inte den analysen som Uppsala gör. Vi är väldigt kritiska till beslutet och vi menar att primärvården som ska ta emot patienter som har svåra postcovidsymptom, saknar expertis, säger Tove Lundberg, ordförande för Svenska covidföreningen.
”Stor grupp människor”
Postcovid-mottagningen i region Uppsala kommer att läggas ner vid årskiftet. Hälso- och sjukvårdsdirektören Mikael Köhler menar att ett av skälen bakom beslutet hänger ihop med det statliga bidraget som regionen fått och tillägger:
– Det andra skälet är att det rör sig om väldigt många patienter som har olika typer av besvär av postcovid.
Han menar att primärvården är bättre lämpad att hantera patienterna.
– Det är en stor grupp människor. Då kommer inte en enda mottagning kunna möta det behovet. Det handlar också om att det finns de som behöver hjälp i andra mottagningar som redan har ett arbetssätt.
Oklart antal patienter
Postcovid är en paraplydiagnos som beskriver långvariga besvär efter covid-19. Symptom kan variera kraftigt och det kan handla om relativt milda som försvunnet lukt- och smaksinne samt lättare trötthet. I värre fall handlar det om till exempel extrem trötthet, även kallad för fatigue. Problem med minnet och språket har även förekommit.
Hur många personer i Sverige som drabbats av postcovid är inte säkerställt, säger Tove Lundberg, ordförande för Svenska covidföreningen.
– Det finns ingen myndighet som fått i uppgift att klarlägga det. I Sverige vet vi inte. Det är frustrerande för oss. Det blir svårt för oss att föra fram vår sak. Det blir dessutom svårt för regioner att planera sin verksamhet när man inte vet eller kan räkna på hur många människor det handlar om.
– Men Socialstyrelsen har kommit med siffror och det är 30 000 personer i Sverige som har problem med postcovid. Dock tycker vi att det är en rejäl underskattning.
”Det finns kompetens”
En annan region som har lagt ner sin postcovid-verksamhet är Västra Götaland.
Tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör Jan Kilhamn säger att regionen har slutat ta emot remisser.
– Det finns kompetens inom primärvården som kan ta hand om dem. Sedan kan man komma vidare till specialistmottagningar där man kan bedömas ordentligt. Vi väljer att inte ha separat postcovid-mottagning.
Hur ser du på kritiken från Svenska covidföreningen som menar att primärvården inte har expertis?
– I början av pandemin var väldigt mycket oklart, då visste vi inte hur infektionen skulle utvecklas men jag menar att primärvården har kompetens nog nu.