Det blev sjuksköterskan Malin Backman varse när hon började undersöka frågan. Hon jobbar på bröstcentrum på Karolinska universitetssjukhuset och det var där det började, bland kollegor och patienter.
– Patienterna ställde många frågor om varför det var viktigt att använda bh efter operation, hur längre den skulle användas och till vilken nytta. Frågan uppkom ofta och det blev ett samtalsämne. Vad ska vi svara? Kirurger och sjuksköterskor svarade alla lite olika, säger hon.
Mjuk eller stadig?
Malin Backman som är forskarutbildad ville inte släppa frågan. Hon frågade andra bröstcentrum vad de hade för rekommendationer till sina patienter.
– Det visade sig att de hade samma problem. Det fanns inga klara rekommendationer om vilken typ av bh som var mest effektiv för att minimera eventuella symptom efter bröstcanceroperationen. Alla gjorde lite olika och så ska vi ju inte jobba, säger hon.
Hon började på en studie där två olika sorters bh-modeller jämfördes. En mjuk och en stadigare.
Tidigare har den mjuka bh:n oftast rekommenderats till nyopererade bröstcancerpatienter.
Studieresultaten visade dock att av de kvinnor som uppgav att de hade smärta tre veckor efter operationen var smärtan signifikant lägre hos dem som använt en stabil bh. Det visade sig också att de upplevde en större trygghet vid aktivitet, bättre stöd och stabilitet och högre bekvämlighet än den andra gruppen. I studien samlades även fritextsvar in som nu håller på att analyseras. Där framgår också vad kvinnorna värdesätter och vad som är betydelsefullt när det gäller vilken bh som väljs efter operation.
– I det lilla bor det stora. Det har stor betydelse både att bh:n är bekväm och att man känner sig trygg när man utövar fysisk aktivitet. Men också att den faktiskt är snygg och lätt att ta på och av. Det gör att kvinnan inte känner sig så sjuk, säger hon.
Allt fler överlevare
Bröstcancer är den vanligaste cancerformen för kvinnor i Sverige och blir allt vanligare. Samtidigt blir överlevnaden allt högre och över 90 procent lever fem år efter diagnosen. Det handlar alltså om en stor och växande grupp patienter och canceröverlevare i vårt samhälle. Malin Backman tycker sig se att intresset för klinisk patientnära forskning ökar och att patientens behov tillvaratas i vården i ökad utsträckning.
– Den här typen av forskning är inte livräddande på något sätt, men resultatet har varit betydelsefullt ur ett annat perspektiv. Det handlar om att förbättra hälsa, livskvalitet och minska lidande för patienten, säger hon.