Vilka fördelar för kroppen finns det med att äta en mer växtbaserad kost? Det var frågan som Jiyun Liu ville undersöka i sin avhandling i kemi vid Linnéuniversitetet. Resultatet han kommit fram till visar att svenska bär och baljväxter är bra källor till organiska ämnen som skyddar kroppen och att en kost med hela lingon, bruna bönor och bönfibrer leder till en lägre grad av fettansamlande i blodkärlen, samtidigt som den medför goda effekter på tarmfloran.
– Tidigare studier har antagit att intaget av bär och grönsaker bör innebära positiva hälsoeffekter. Det vi ville göra var att utveckla analytiska metoder för att karaktärisera och klassificera dem, för att på så vis få fram ny data om organiska näringsämnen i svenska bär, baljväxter och grönsaker, säger Jiyun Liu.
Studier på möss
Studiens resultat indikerar att en växtbaserad kost med inslag av lingon, bönor och bönfibrer, tack vare sina goda hälsoeffekter, skulle kunna hjälpa patienter med ämnesomsättningsstörningar samt hjärt- och kärlsjukdomar. Jiyun Liu är dock noga med att påpeka att studierna än så länge enbart är utförda på möss.
– Även om studien enbart är gjord på möss, och kostintag inte kan bota några sjukdomar, indikerar våra resultat att ett intag av bär, baljväxter och grönsaker troligen har positiva effekter på hälsan, säger han.
Nästa steg menar Jiyun Liu är att utöka studien till fler födoämnen.
– I och med att denna studie är gjord på möss är den begränsad. Vi har använt oss av lingon och bruna bönor eftersom det är vanliga svenska födoämnen. Men vi skulle vilja se effekterna av fler bär, baljväxter och grönsaker. Vi skulle definitivt också vilja utöka våra studier till att undersöka vilka faktiska hälsofördelar kosten har för människor, säger han.