Lägger du varje vecka över fem timmar på att pendla för att få ihop vardagen? Då kan det påverka hur hälsosamt du beter dig. Det visar en ny studie från Stockholms universitet där forskare har kartlagt relationen mellan arbetsplatsens geografiska läge och människors hälsa.
Jakob Wesslund
Studien, som baseras på enkätsvar från svar från cirka 13 000 deltagare är genomförd av forskare från universitetets stressforskningsinstitut, visar att var ens arbetsplats ligger geografiskt kan ha en stor påverkan på de anställdas benägenhet att ägna sig åt hälsosamma aktiviteter efter jobbet.
Lång resväg är till exempel en faktor som kan göra att vi låter bli att ägna oss åt fysisk aktivitet och träning. Studiens resultat visar att människor som arbetar mer än 40 timmar per vecka och pendlar mer än fem timmar per vecka är mer benägna att avstå fysiska aktiviteter och de löper högre risk att drabbas av sömnsvårigheter jämfört med de som har närmare till jobbet.
– Vi kunde inte hitta en maxgräns för ett idealiskt pendlingsavstånd. Men när pendlingssträckan var tre kilometer eller mindre verkade deltagarna vara mer fysiskt aktiva, säger Jaana Halonen, forskare vid Stressforskningsinstitutet i ett pressmeddelande.
Dricks mer i högstatusområden
Resultaten visar också att personer som arbetar i områden med hög socioekonomisk status ofta dricker ohälsosamma mängder alkohol, jämfört med arbetsplatser i områden med lägre status. Det var ett beteende som förvånade forskningsteamet eftersom tidigare studier pekat på motsatsen – att mer alkohol dricks i områden med låg socioekonomisk status.
– En förklaring kan vara att det i vissa yrken är vanligt att ta en drink tillsammans med kollegor för att till exempel slappna av eller fira efter jobbet. Tillgången till alkohol kan vara en annan faktor, eftersom det i områden med högre socioekonomisk status ofta finns många alkoholförsäljningsställen, säger Jaana Halonen.
I studien konstaterar forskarna att det är viktigt att stadsplanerare tar hänsyn till folkhälsofrågor när man bygger nya områden så att fler kan leva hälsosamma och balanserade liv.
Skulle du träna mer om du jobbade mindre?
Maria Politidou
Stockholm
– Ja, arbetet tar upp den mesta av min tid och när jag kommer hem efter jobbet är det sällan jag har energin för att träna. Om jag inte behövde jobba så mycket skulle jag kunna träna mer, men att arbete och sociala aktiviteter är ju också viktiga så det gäller att prioritera.
Collen Fewer
San Fransisco
– Jag brukade träna betydligt mindre när jag hade lång väg till jobbet och behövde pendla, det var stressigt och jag hade inte alltid energin att träna när jag kom hem. Nu bor jag närmre jobbet och har fått mer tid till träningen. Kanske att jag skulle träna ännu mer om jag fick ännu mer fritid, men fyra gånger i veckan känns lagom.
Kristoffer Cras
Göteborg
– Jag tror inte det, jag har gångavstånd till både jobbet och gymmet så jag hinner med att träna ändå. Tidigare bodde jag långt ifrån jobbet och pendlade, då var man inte direkt sugen på att träna när man kom hem efter att ha suttit en och en halv timme i trafiken. Nu när jag tränar mer märker jag stor skillnad både fysiskt och psykiskt, jag är mindre nedstämd.