När hundar och deras ägare interagerar med varandra utlöses hormonet oxytocin i hjärnan hos båda parter, vilket får oss att må bra och känna oss tillfreds med tillvaron. Oxytocinet hjälper oss att slå undan katastroftankar och känslor av hopplöshet, vilket gör att umgänget med ”människans bästa vän” kan hindra oss från att drabbas av depression och en djup känsla av ensamhet. Det är känt sedan tidigare – men nu lägger japanska forskare till ytterligare en anmärkningsvärd fördel med att skaffa hund på ålderns höst.
Forskare från Tokyo Metropolitan Institute of Geriatrics and Gerontology har nämligen i en jämförande studie av 12 000 japaner över 65 år under en fyraårsperiod, kommit fram till att hundägare löper 40 procent lägre risk att drabbas av demens.
”Att ha en hund ökar sannolikheten för att man kommer ut, motionerar och undviker social isolering. Allt detta är viktiga skäl till att hundägare löper mycket lägre risk att utveckla demens”, säger Yu Taniguchi, doktorand i medicin vid Tokyo Metropolitan Institute of Geriatrics and Gerontology, i ett pressmeddelande.
”Inte förvånande”
Lars-Christer Hydén, som är professor vid Linköpings universitet och forskar på åldersdemens, är inte särskilt förvånad över de japanska resultaten.
– Mycket forskning från de senaste 15 åren har visat på just det här, att saker som främjar socialt umgänge och att komma ut och röra på sig är väldigt bra för att motverka åldersdemens, säger han.
En slutsats bör man dock vara försiktig med, menar Lars-Christer Hydén och förklarar:
– Det är inte säkert att man undviker demens, utan kanske man bara skjuter fram diagnosen.
Olika typer av demens
Det han syftar på är att det finns olika typer av demens.
– Det finns vaskulär demens som orsakas av små proppar i blodkärlen i hjärnan. Det här är en demens som är relaterad till hjärt- och kärlhälsan. Är du mer fysiskt aktiv minskar risken för att drabbas av det här, säger Lars-Christer Hydén.
Men så finns också Alzheimers sjukdom.
– Här är det lite mer komplicerat. Att du är aktiv socialt och kognitivt betyder inte att du inte kan drabbas, men om du är det kan du kompensera, så att det tar längre tid innan det märks, och du kan fortsätta leva ett hyfsat liv hemma, säger Lars-Christer Hydén.
Att fortsätta vara socialt och kognitivt aktiv upp i åren, är med andra ord det bästa skyddet mot att drabbas av ålderdemens.
– Det gäller även för att inte drabbas lika hårt av afasi. Det är jäkligt bra att prata med andra människor och lösa korsord, till exempel. Det som är mest förödande är ensamhet, stillasittande och depression, säger Lars-Christer Hydén.