Hur vanligt det är att vårdpersonal ombeds skriva ett intyg om att en flicka fortfarande är oskuld är det ingen som vet. Men enligt de organisationer som jobbar med frågan är det vanligt och en av flera pusselbitar för att kontrollera flickors sexualitet i hederns namn.
I dag är det inte olagligt. Och enligt ett förslag som presenterades i somras kommer det inte heller att bli det.
”Sjukt och bisarrt”
I veckan skrev riksdagsledamöter från sex partier – alla utom V och SD – en gemensam debattartikel i GP där de krävde ett förbud även mot att utfärda intyg och ett särskilt förbud mot omvändelseterapi, något som inte föreslås i utredningen.
Amineh Kakabaveh är ordförande för Varken hora eller kuvad och tidigare riksdagsledamot för Vänsterpartiet.
När utredningen tillsattes 2021 skrev hon och dåvarande justitieminister Morgan Johansson (S) i en debattartikel i Aftonbladet att syftet är att tydliggöra att oskuldskontroller, intyg och operationer ska vara olagliga och straffbara. Hon är besviken på utredningens förslag.
– Svensk sjukvård ska inte hålla på med vidskepelse och ickevetenskap på jämställdhetens bekostnad, på bekostnad av kvinnors rätt till sin egen kropp. Vi utbildar unga flickor till att vara feminister och försvara sina rättigheter, men plötsligt ska någon annan bestämma över den här delen av din kropp. Det är faktiskt helt sjukt och bisarrt. Lagstiftaren tillåter giriga läkare och gynekologer att dessutom tjäna pengar på det här. Det här borde vara en fråga för hela den feministiska rörelsen, säger Amineh Kakabaveh.
Vården vill ha förbud
Ann-Sofie Alm, riksdagsledamot för M och medlem i riksdagens tvärpolitiska nätverk mot diskriminering och våld i hederns namn, säger att intygen är ett tydligt bevis för den kontroll som utövas över kvinnor.
– Det är det yttersta beviset på den orättvisa som finns i vårt samhälle där alla inte kan åtnjuta den jämlikhet som andra åtnjuter. Den orättvisan är brutal och intygen blir ett skriftligt kvitto på förtrycket, säger hon.
Hon är kritisk till utredningen.
– Att utredaren säger att det inte går att kriminalisera får stå för henne. Då får hon nästan komma fram med ett annat förslag, för det här är ett jättestort problem som vi måste lösa, säger Ann-Sofie Alm.
Även från vårdens håll skulle man gärna se ett förbud. På måndag infaller deadline för att lämna remissvar på utredningen. Vårdförbundet skriver i sitt svar att man anser att oskuldsintyg bör förbjudas.
– Att dessa intyg skulle vara lagliga skickar helt fel signaler om att samhället anser att förfarandet är acceptabelt, skriver förbundet i sitt svar.
Läkarförbundet är inne på samma linje. Christofer Lindholm, ordförande för förbundets etiska råd säger att förbundet starkt motsätter sig såväl oskuldsintyg, kontroller och ingrepp.
– Vi tycker att alla människor själva har rätt att bestämma över sin kropp och sin sexualitet. Det är en mänsklig rättighet. Vi är därför positiva till utredningens förslag att kriminalisera oskuldskontroller och oskuldsingrepp. En kriminalisering av oskuldsintyg skulle vara ytterligare en åtgärd för att motverka hedersförtryck och oskuldsnormer, säger han.