Det fick Johanna Andersson, 27 år, veta när hon strax före jul ringde runt för att hitta en mottagning.
– Jag vill bara ha hjälp att ta ut min jäkla spiral, ska jag behöva vänta flera månader på det?
Den enda mottagningen som har lift, som behövs för att förflytta personer som inte själv kan gå, ligger i Masthugget och är en specialistmottagning som drivs av Regionhälsan och Johanna Andersson har varit där tidigare. Men när hon ringde var telefontiden stängd och nu är hon orolig över att det kommer att dröja innan hon får en tid, eftersom hon hört via en vän att vårdköerna där är långa. Hon tycker också att det rent principiellt är fel att hon ska ha sämre tillgång till vård än andra.
– Bara för att man sitter i rullstol eller permobil så har man ju inte mindre behov av vård. Jag har också livmoder och äggstockar. Det är inte så att mina besvär försvinner bara för att jag sitter ner. Jag kommer självklart att ha gynekologiska besvär någon gång i livet, eller behöva ta cellprov, säger hon.
Måste fungera i praktiken
Johanna Andersson har ett Instagramkonto där hon skriver öppet om allt ifrån psykisk ohälsa till livet på hjul. Hon har fått stöd från många följare efter att hon berättade om problemen att få hjälp med sin spiral.
Hon tycker att alla gynmottagningen borde ha lift och påpekar att detsamma borde gälla även vårdcentraler, som enligt henne lika ofta saknas lift.
– Det är helt sjukt. Politikerna pratar så fint om att vården ska vara likvärdig, att alla ska ha rätt till samma vård, men det räcker inte att säga att det ska vara så. De måste se till att det faktiskt fungerar i praktiken också, säger hon.
När Dagens ETC försöker få svar på varför så få gynmottagningar har lift visar det sig att ansvaret är delat. Regionen driver förutom mottagningen i Masthugget även gynmottagningar på fyra sjukhus i väster, varav två, Angered och Högsbo, finns i Göteborg. Därutöver har regionen också ett antal barnmorskemottagningar som hjälper till med preventivmedel, men i skrivande stund finns inget svar på om någon av dem har lift.
Utöver de mottagningar som regionen driver är patienterna hänvisade till privata gynekologer. En sökning efter gynmottagningar på 1177 ger ett 20-tal träffar på privata gynekologer i Göteborg. Men Johanna Andersson har alltså inte hittat en enda som kan ta emot patienter som behöver lift.
Gynakut eller remiss
Förutom att försöka få tid på mottagningen i Masthugget har hon två alternativ för att få vård. Antingen kan hon söka sig till Östra sjukhusets kvinnoklinik, men först efter att ha fått remiss från sin vårdcentral. Det beskedet fick hon när hon ringde till sjukhuset.
– Det kommer att ta jättelång tid och jag vill ha ut spiralen så fort som möjligt. Jag vill ha barn i framtiden, men inte nu. Nu handlar det om att jag vill ha tillbaka min menscykel och ha koll på min kropp. Det funkar inte att det bara finns en mottagning som kan hjälpa till med sådant, säger hon.
Det andra alternativet hon har är att sätta sig och vänta på gynakuten tillsammans med patienter som söker för akuta problem.
– Det känns inte bra att ta tid från någon som behöver akut vård. Men jag vet inte vad jag ska göra annars, säger hon.