Läkaren Staffan Bergström positiv till att Jersey är ett steg närmre med assisterad dödshjälp.
Bild: Shutterstock, Bertil Ericson/TT (montage)
Dagens ETC
Den brittiska kanalön Jersey är ett steg närmare att införa assisterad dödshjälp. Men Jersey är inte ensamma – liknande förslag är på gång även i Skottland och på Isle of Man.
– Det finns alldeles klart en trend, som Sverige tyvärr inte hakat på, säger läkaren Staffan Bergström, som blev av med sin läkarlegitimation efter att ha hjälpt en ALS-sjuk man att dö.
En historisk dag, kallade Jennifer Bridge det. Hon är ordförande för organisationen Jersey Assisted Dying Action Group, och har tidigare suttit i Jerseys beslutande församling. Samma dag, i tisdags, röstade hennes tidigare kollegor för att det ska tas fram ett lagförslag för att tillåta assisterad dödshjälp på den brittiska kanalön.
– Jag hoppas att församlingsmedlemmarna fortsätter att ge sitt stöd till denna reform eftersom de flesta av oss är överens om att en lag om assisterat döende skulle vara säkrare och snällare än det nuvarande läget, sa hon enligt BBC.
Omröstningen gällde två olika alternativ – antingen att tillåta assisterad dödshjälp för personer över 18 år med en obotlig sjukdom som orsakar ”outhärdligt lidande”, och som leder till döden. De ska också ha bott på Jersey i minst ett år, och vara i ett sådant tillstånd att de själva kan fatta beslut. Det andra alternativet var att tillåta dödshjälp även till dem som bara har en obotlig sjukdom som orsakar så stort lidande att de inte vill leva. Det sistnämnda förslaget röstades dock ned. Hälsovårdsminister Tom Bindet hade helst sett att det andra alternativet vann.
– Jag är glad över att församlingen röstade för att utveckla en lag om assisterad dödshjälp, men personligen anser jag att det är beklagligt att de endast antog assisterat döende för de med en dödlig sjukdom, sa han enligt BBC.
Portugal sa ja
Ön tog redan för tre år sedan det första steget mot att legalisera dödshjälp, men den här gången handlade det om att ta ställning till hur en lag kan fungera i praktiken. Går lagförslaget hela vägen och Jersey inför assisterad dödshjälp så kommer de inte vara ensamma om en sådan lag i Europa. Schweiz är kanske det land som framför allt gjort sig kända för att erbjuda dödshjälp – inte minst eftersom man inte behöver vara medborgare i landet – men även Nederländerna, Belgien, Luxemburg och Spanien har infört det. I Portugal röstades också en lag igenom för ett år sedan som avkriminaliserar dödshjälp. Och även på Isle of Man – en annan brittisk kanalö som precis som Jersey till stor del är självstyrande, är en legalisering på gång. Detsamma gäller i Skottland, där ett lagförslag las fram av liberaldemokraten Lian McArthur i slutet av mars.
– Vi ser helt klart en trend, där till och med katolska länder som Spanien och Portugal har sprungit om det progressiva Sverige. I Storbritannien och inte minst England har det också funnits ett motstånd länge, men det håller på att förändras, säger Staffan Bergström.
Liknar abortfrågan
Han är läkaren som blev av med sin läkarlegitimation efter att ha hjälpt en ALS-sjuk man att dö. Han har också suttit som ordförande i organisationen Rätten till en värdig död, och har i många år engagerat sig i dödshjälpsfrågan. Att allt fler delar av Europa nu inför assisterad dödshjälp tycker han är hoppfullt.
– Jag tror och hoppas att det kommer att påverka den svenska inställningen. Att vi inom loppet av fem till tio år har en legaliserad verksamhet för dödshjälp även här. Jag ser paralleller till abortfrågan under 70-talet, hur vinden vände. Nu finns inget riksdagsparti som ens är emot abort.
I riksdagen har frågan om rätt till dödshjälp drivits av bland andra Barbro Westerholm (L). Enligt Staffan Bergström finns det ett ganska stort politiskt stöd för att i alla fall tillsätta en utredning även bland andra politiker. Men också – ett stort motstånd.
– Jag har talat åtskilliga gånger i riksdagen, och är förbluffad över den kunskapsfientlighet som föreligger när det gäller den här frågan. Inte minst att ett parti som Socialdemokraterna inte ens kunnat tänka sig en utredning av legaliseringens tänkbara konsekvenser. I backspegeln tror jag att vi kommer få skämmas som land.