Det går inte att skönja några tydliga kopplingar mellan användande av mobiltelefoner och internet och psykisk ohälsa. Det menar en grupp forskare verksamma vid universitet i Oxford efter att ha genomfört en storskalig studie baserad på data rörande människors välmående och internetvanor i 68 länder.
— Den populära idén att internet och mobiltelefoner har en negativ effekt på människors välmående och mentala hälsa är med stor sannolikhet inte korrekt, uppger professor Andrew Przybylski till den brittiska tidningen the Independent.
Behövs mer forskning
I studien har forskarna inte analyserat människors användande av sociala medier eller hur lång tid personer tillbringar på internet. Men genom jämförelser av nationell hälsodata kontra antalet internetanvändare och mobilabonnemang i det givna landet, samt genom på plats-intervjuer och enkäter i vilka deltagarna fått uppskatta sin mentala hälsa, drar forskarna alltså slutsatsen att det inte finns några tydliga belägg för att internet och mobiltelefoner gör oss mer miserabla.
Å andra sidan slår forskarna fast att det behövs mer data för att utröna huruvida online-tillvaron eventuellt leder oss ner i jämmerdalen, varför de uppmanar de stora teknikföretagen att i högre grad än vad som i dag är fallet dela med sig av data om deras användare.
— Det är helt avgörande att studera data om individuell användning av internetbaserad teknik i större detalj och med mer öppenhet från alla intressenter, uppger Andrew Przybylski.
Inte att men hur
Forskning från Karolinska Institutet ger också den vid handen att internet och mobiltelefoner i sig inte kan sägas orsaka ohälsa, utan vad det kommer an på är hur den internetbaserade tekniken begagnas av dess användare. I Medicinsk Vetenskap säger Mats Hellgren, verksam vid institutet för global folkhälsa, att unga som spelar datorspel ofta — säg en timme om dagen — uppvisar färre depressiva symptom än unga som spelar i lägre utsträckning. En omständighet som han menar kan bero på att datorspel är mer mentalt stimulerande än till exempel passivt tv-tittande och att spelande för många är en social aktivitet.
Att ägna mycket tid åt sociala medier är däremot förknippat med negativa effekter, även om resultaten inte är entydiga. Mats Hellgrens studier visar bland annat att unga tjejer tenderar att må sämre av sociala medier-användande än vad som är fallet för killar.
— Mobbning på sociala medier kan spela roll — och att man jämför sig med andra. Vi vet inte heller hur hjärnan påverkas hos dem som lägger mycket tid på sociala medier. Men potentiellt skulle det kunna påverka de viktiga signalsubstanserna dopamin och serotonin, säger Mats Hellgren till Medicinsk Vetenskap.