Influencers säljer ”hormonell balans” – utan vetenskapligt stöd
Bild: Dagens ETC
Dagens ETC
Mat kan hjälpa dig att lindra både pms och klimakteriebesvär – trenden ”hormonvänlig mat” sprids på sociala medier, och enligt anhängarna gör maten underverk. Men det saknas vetenskapliga belägg för att det går att äta sig till ”hormonell balans”.
– Det är ett jättebra säljord, säger forskaren Natalia Cruz.
En mustig chilligryta med grönsaker. Lax, avokado, bönor, alltihop snyggt uppställt på ett rustikt bord. Mangoglass toppad med kokosflarn.
I sociala medier växer trenden där influencers beskriver viss mat som särskilt bra för att få ordning på de kvinnliga hormonerna.
En av dem som var tidig i Sverige med att koppla ihop vad vi äter med hormoner är kostrådgivaren Ulrika Davidsson. För åtta år sedan kom hon ut med boken "Mat för hormonell balans". Enligt boken kan pms och klimakteriebesvär lindras med rätt kost. I dag har Ulrika Davidsson över 30 000 följare på Instagram, där hon delar recept och mattips.
Enligt henne är vägen till hormonell balans att minska på sockret i kosten, ta bort halvfabrikat och laga mer mat från grunden.
– Om man tar bort socker under en månad kan man se skillnad. Tio av tio upplever att de har en lättare mens med lättare blödning och mår bättre. Sedan kan man dividera när det gäller snabba kolhydrater som pasta, bröd, vitt ris, pizza och potatis. Om man har en jobbig pms skulle jag välja andra alternativ, säger hon.
”100 procent känner förbättring”
Ulrika Davidsson märker att intresset för det som i sociala medier kallas hormonvänlig mat ökar och hon säger att många blir hjälpta av kosten. Hon själv håller en online-kurs.
– Kvinnorna säger att de känner en stor förändring. Det gör 100 procent av dem som fullföljer kursen. Men det är många som inte klarar av det och hoppar av. Det krävs en livsstilsförändring, säger hon.
Men det finns inga vetenskapliga belägg för att det går att äta sig till hormonell balans. Begreppet som sådant är inte ens något som de specialister Dagens ETC pratar med vill kännas vid.
– Det är ett jättebra säljord. Men finns ingen direkt koppling mellan mat, hormonell status och välmående. Det är tendenser som cirkulerar, som att man ska må bättre psykiskt med glutenfri mat och så vidare. Men jag känner inte till några studier bakom dessa teorier, säger Natalia Cruz, specialistläkare inom gynekologi och delförfattare till de nationella riktlinjerna om menopaus hormonterapi.
Ulrika Davidsson säger det är viktigt att vara tydlig med vad som har vetenskapliga belägg och inte. Men hon tycker inte att man ska avfärda råd som verkar fungera bara för att de inte har stöd i forskningen.
– Det görs studier hela tiden, men det tar tid innan det blir vetenskap. Jag tycker att man ska använda sitt sunda förnuft som människa och lyssna på båda sidorna, fundera över hur man lever. Det är också många kvinnor som skyller på hormonerna för att de tappat sexlusten eller gått upp i vikt. Men det är ju på grund av livsstilen, du kan inte gömma dig bakom hormonerna, säger hon.
Missvisande
Natalia Cruz tycker att det är missvisande att använda begrepp som hormonbalans och hormonvänlig mat.
– Jag tycker att det är fel, personer får felaktiga förhoppningar och förväntningar när de får höra att en viss mat ska ge ”balans”.
Hon menar samtidigt att de som mår bra av kosten mycket väl kan fortsätta äta den.
– Man bestämmer själv vad vill man lägga pengar på: mat, fixa håret eller gymkort exempelvis. Det här är ju hälsosam mat. Men den har ingenting med hormoner att göra. Jag skulle kalla det hälsosam mat istället, men det kanske inte skulle sälja lika bra som ”hormonvänlig mat”, säger hon.
Ulrika Davidsson är inne på samma linje. Att hon och andra använder begreppet hormonbalans har en enkel förklaring, tror hon.
– Det har blivit trendigt. Om man har symptom av sitt klimakterium, då blir det lättare att köpa en bok eller kurs eller läsa inlägg om hormoner. Det attraherar kvinnor som vill veta mer om det.
Men varför måste den här maten säljas in som hormonvänlig? Räcker det inte att säga att den är hälsosam?
– Jag håller med. Alla mår bra av den här maten. Det bästa tipset jag har är att laga sin egen mat, om du har potatis eller vitt ris är inte ett problem. Problemet är snabbmaten och den ultraprocessade maten som människor stoppar i sig.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.