”I en öppen relation har man transparens och samtycke”
Bild: Privat, Shutterstock (montage)
Dagens ETC
Flirtandet. Djupet. Friheten. Balansen. Det finns många anledningar till att leva flersamt. För Dagens ETC berättar Anna och Eila varför de valt bort monogami.
– Det finns så mycket jag önskar folk visste om att leva flersamt, säger Eila.
Eila Wall Boholm är 30 år gammal och bor i Malmö. Det var när hon var runt 22 och blev en del av ett queert sammanhang som hon först hörde talas om flersamhet.
– Då klickade det för mig om hur jag vill leva. Jag kände tidigt att jag kunde bli förtjust i många personer samtidigt. Jag fick panik när jag kände mig tvungen att välja en person och tänkte att det var något fel på mig som inte kunde dedikera mig till en enda person, eller att jag bara inte hade hittat rätt.
Skamligt att gilla flera
Eila Wall Boholm säger att hon alltid har haft lätt att komma nära folk. Just att få ha flera personer nära sig ser hon som den största fördelen med att leva flersamt. Dessutom tycker hon om att flirta.
– Innan kände jag skam och undrade hur jag skulle kunna visa intresse för andra om jag blev ihop. Nu behöver jag inte skambelägga mig själv för det. Man har fått lära sig att otrohet är döden för en relation, men i mitt liv som poly är det inte det. Att få flirta med flera är en stor jävla fördel.
Ibland får hon kommentarer om att hennes flersamhet skulle handla om att vilja ligga med så många som möjligt.
– Det kan vara irriterande. Jag tycker absolut det är viktigt att få vara fri i sin lust och sexualitet, men för mig handlar det mer om kärlek på ett djupare plan.
Mycket jobb – men värt det
Ella Wall Boholm berättar att det i polykretsar ofta skämtas om att man har extremt planerade liv och välfyllda kalendrar för att hinna med alla relationer.
– Det är nästan lite löjligt, men en stor del i att vara flersam är nämligen att verkligen ta hand om sina relationer, menar Eila. Man behöver lägga väldigt mycket tid på dem och det krävs mycket relationsjobb.
Mycket jobb, men helt klart värt det, enligt Eila. Ibland stöter hon på folk som inte tycker att relationerna är lika mycket värda för att det finns fler personer inblandade.
– Folk tycker om att prata om den enda personen i sitt liv, det är som att de inte tycker att det inte är lika romantiskt om ens partner har fler personer i sitt liv. Ibland vill man dela sin glädje över att man har en ny flickvän men vissa blir inte glada för ens skull. Det finns så mycket jag önskar folk visste om att leva flersamt. Jag tror att fler skulle må bra av att leva så.
Handlar om icke-ägande
Anna-Suvanna Deebang är 43 år och bor i Stockholm. Hon säger att hon har en filosofisk och spirituell ingång till sin flersamhet.
– För mig handlar kärlek om ett slags icke-ägande och när jag inser det hos mig själv är det svårt att välja en monogam relation. Jag tror att det handlar om att vi kan känna oss ganska ensamma som människor. Då kan det vara lätt att av rädsla skapa sig en trygghet genom att paxa en person, säger Anna-Suvanna Deebang, som minns att hon tänkt på att leva flersamt sedan hon var barn.
– Jag kommer ihåg att jag alltid tänkt att det verkade så tråkigt att leva med samma person livet ut.
För fem år sedan började hon också leva flersamt i praktiken. Då träffade hon en person som också tänkt i de banorna. I den första flersamma relationen träffade de enbart andra för sexuella relationer. Men i hennes andra flersamma relation var hon också öppen för att ha flera kärleksrelationer samtidigt.
Frihet och samtycke
Anna räknar in friheten som flersamhet ger som en stor fördel.
– Jag har uppfattat det som att det är vanligt med otrohet, vilket kan skapa ett stort lidande. I en öppen relation har man i stället transparens och samtycke.
För Anna-Suvanna Deebang har flersamhet varit ett sätt att kunna leva ihop med personer som är olika henne själv.
– Det har rört sig om att det varit obalans i en del relationer, som gjort det enklare att leva flersamt. Till exempel att vi har olika energi och olika behov men vi har ändå gillat varandra.
Anna tror också att hon utvecklat sig själv genom att leva flersamt, eftersom det kräver att man blir medveten om sig själv.
– Det tuffa har varit att få syn på osköna sidor hos mig själv, säger hon och fortsätter:
– Tanken på att personen jag träffar är öppen för andra och att man inte har någon kontroll. Det kan väcka svartsjuka och kan bli skamligt eftersom det är en ful känsla.
Trots att hon ibland mött en del svårigheter kopplade till hennes sätt att ha relationer, till exempel när folk kommenterat eller lagt sig i, har hon aldrig varit sugen på att ingå i ett polysammanhang.
Polyfika? Aldrig!
– Jag skulle aldrig gå på någon polyfika. Jag vill inte pussla ihop mig med människor bara för att vi har just det gemensamt. Jag tycker att det skulle bli för sekteristiskt och vill inte känna att det finns rätt eller fel sätt på hur man ska leva som poly.
Just nu träffar Anna en ny person som hon tycker om. I den relationen vet hon inte om hon vill leva flersamt. Hon menar att hon känner olika för olika relationer och att hon kan anpassa sig.
– Om det uppstår tillfällen då han vill träffa andra är det okej, men jag är själv inte öppen för det just nu. Det är därför jag egentligen inte riktigt vill definiera mig på något särskilt sätt.