– Vi har kommit en bra bit på vägen, men det är inte alla som kan vara med i samtalet. Det är orättvist att det finns olika förutsättningar till njutning, säger Nasreen Aljanabi Larsson.
Diskuterade nytt ord för klitoris
När hen under Prideveckan i Stocholm föreläste på arabiska om klitoris så diskuterade man just själva ordet.
– Det var många med olika dialekter och vi behövde hitta ett nytt ord för organet. Det finns ord för klitoris och övriga delar av det kvinnliga könsorganet men de används främst som svordomar, så vi försökte utveckla ett nytt ord.
Det finns två ord som används för klitoris på arabiska. Bland annat ett ord som är mer kliniskt och inte så som folk pratar till vardags, enligt Nasreen Aljanabi Larsson. Det finns även ett annat ord som ofta används som svärord.
– Ingen av de orden känns särskilt bra. Vi ville hitta något som varken är för kliniskt eller ett svärord, något mer sexigt som man kan använda i sin vardag. Vi kom inte fram till något på föreläsningen men det kanske får bli nästa projekt.
Att hålla föreläsningen på arabiska är viktigt, säger Nasreen Aljanabi Larsson.
– Det är en stor grupp arabisktalande i Sverige som har rätt till information och kunskap om sin sexualitet som alla andra. Jag ville inkludera flera och berätta om klitoris på ett språk där dessa samtal kanske inte får lika mycket utrymme. Men förutom politik så handlar det också om det lustfyllda, och att fler får uppleva glädjen med sin sexualitet.
Utforskar dans
Alla arabisktalande har olika erfarenhet av sexualitet påpekar Nasreen Aljanabi Larsson, men generellt säger hen att det är stigmatiserat att prata om sex i offentligheten. Många får inte lära sig om sex i skolan, det är inget man ser på tv och många böcker i ämnet är censurerade.
– Sedan tycker jag generellt att folk är nyfikna på sex, men många arabisktalande tror jag mer pratar om det i privata sammanhang, kanske med en grupp vänner. Men då är det inte alltid som korrekt kunskap sprids i ämnet. Det är därför jag vill avstigmatisera sex med samtal fokuserade på njutning.
Till vardags arbetar Nasreen Aljanabi Larsson för RFSU som projektmedarbetare i ett projekt för sexualupplysning som heter "Studiecirklar på olika språk". Men hen håller också workshops och är dansare. I alla sina praktiker utforskar hen just klitoris.
Nasreen Aljanabi Larssons masteruppsats vid Stockholms konstnärliga högskola var en konstnärlig forskning i dansform av klitoris som hette "Clitoriography". Genom dansen utforskades bland annat de drygt 8 000 nervändar som finns i klitoris och som sprider sig i hela kroppen. Med musikimprovisation och rörelse kartlades just de nervbanorna och illustrerade den energin.
– Under dansen använder jag också orgasmen och postorgasmens energi i skapande rörelse.
Meditation och klitorisenergi
Nasreen Aljanabi Larsson håller också workshops för att prata om klitorisenergi.
– Vilket handlar om andningsövningar kopplade till klitoris som blir en avslappning genom andning och meditation. Det kan alla oavsett kön vara med på.
Mer kunskap åt fler, så lyder en av Nasreen Aljanabi Larssons drivkrafter. Fortfarande i dag är sexualiteten, och särskilt den kvinnliga, tabubelagt inom många delar av världen.
– Särskilt i områden där religion dominerar. I många religioner har sexualitet använts för att förtrycka kvinnor.
Tabu att vara lesbisk i Damaskus
Själv är Nasreen Aljanabi Larsson uppvuxen i Damaskus där det var tabu att prata om kvinnlig njutning och friheten att leva som man själv vill. Hen säger att många som tidigare inte fick information om sexualitet börjat kunna ta del av mer via sociala medier, men att där också finns mycket förvanskad information och felaktiga påståenden.
– När jag växte upp var det otänkbart att tänka på något annat sätt än heterosexualitet och sexuell njutning. Även fast jag visste redan från barndomen att jag var lesbisk, säger Nasreen Aljanabi Larsson, och fortsätter:
– Därför var det fint i sig att kunna prata om sexualitet på sitt eget språk.