Att risken att dö i förtid ökar för den som blir änka eller änkling är känt sedan tidigare. En studie från 2013 visade till exempel att drygt var tionde änka och änkling dör inom två år efter partnerns bortgång. Allra mest påverkas männen – av dem hade nästan 16 procent dött inom två år, medan samma siffra för änkorna var sex procent. Nu visar en ny studie från Stockholms universitet att det inte bara är kön som spelar roll, utan också socioekonomi. Och kanske något oväntat: bland änklingarna ökar risken att dö för tidigt mest i grupper med hög socioekonomisk status.
– Det verkar som att förlora sin partner tar bort något av den positiva effekten av hög socioekonomisk status för hälsa och livslängd för män, säger Filip Dabergott, doktor i demografi vid Stockholms universitet, och författare till avhandlingen, i ett pressmeddelande.
Ofta gifta med högutbildade
Han tror att en orsak kan vara att män med hög socioekonomisk status ofta är gifta med kvinnor som också har hög socioekonomisk status, och hög utbildning. Att ha en högutbildad partner har visat sig vara en fördel när det kommer till hälsa och livslängd.
– De har sannolikt en fördel i att de oftare har tillgång till vård och stöd från en partner med god kunskap om sambandet mellan hälsa och livsstil, och vikten av att söka hjälp när man är sjuk till exempel. När kvinnan dör verkar inte den här fördelen hänga kvar. Då blir tappet för de här männen högre jämfört med för andra män, säger Filip Dabergott.
Annorlunda för kvinnor
För kvinnor ser dock mönstren annorlunda ut. Här är det framförallt änkor i grupper med låg inkomst som riskerar att dö i förtid. En orsak kan vara diskriminering inom vård och omsorg, menar Filip Dabergott.
– Man har sett att det finns skillnader mellan män och kvinnor när det gäller tillgången till vård. Kvinnors behov av till exempel hemtjänst bedöms på ett mer restriktivt sätt och man har kunnat se att kvinnor i genomsnitt får vänta längre på behandling av sjukdom och oftare får otillräcklig vård och felaktig medicinering. Liknande diskriminering har påvisats när det gäller socioekonomisk status, säger han.
Han tror också att det kan spela in att fler kvinnor drabbas av relativ fattigdom efter att deras man gått bort. Det i sin tur påverkar hälsan negativt.